Кандидатите за кмет на Истанбул се сблъскаха в неделя в

...
Кандидатите за кмет на Истанбул се сблъскаха в неделя в
Коментари Харесай

Битката за Истанбул е битка за властта на Ердоган

Кандидатите за кмет на Истанбул се сблъскаха в неделя в исторически ефирен спор, първия, откакто партията на Реджеп Ердоган пристигна на власт през 2002 година Кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Бинали Йълдъръм, който е доста доближен до Ердоган и някогашен министър председател, се изправи против опозиционния претендент на Републиканско-народната партия (РНП) Екрем Имамоглу. Дебатът се организира седмица преди повторното гласоподаване на 23 юни. ПСР претърпя шоково проваляне на локалните избори на 31 март в Истанбул и Анкара, откакто партията и нейните прародители управляваха двата града от 1994 г.  Имамоглу, който е някогашен регионален шеф, завоюва с към 13 000 гласа срещу Йълдъръм и беше кмет за към 18 дни. Малко по-късно обаче Висшият изборен съвет (ВИС) на Турция разпореди провеждането наново на изборите в Истанбул след тъжба от страна на ПСР, които твърдяха, че има подозрителни гласове и нередности. Йълдъръм твърди, че гласовете са били откраднати от него. " Странни работи станаха, до момента в който вашите гласове бяха броени ", сподели Йълдъръм по време на снощния спор. " Бяха откраднати гласове ", добави той, без да назове провинен за това. Кандидатът на ПСР сподели още, че той не е упорствал за отменяне на първия избор, а единствено за цялостно наново броене на всички бюлетини.

" Кой открадна гласове, за Бога? ", отвърна Имамоглу. Той съобщи, че ВИС не е направила никакви сходни изказвания в решението си за отменяне на изборите. Той дефинира изказванията на Йълдъръм за кражба на гласове като " оскърбителен " и съобщи, че е определеният кмет, който е бил нелегално лишен от правата си. " Ние водим битка за народна власт ", сподели още опозиционният претендент. " Това е битка за Истанбул, за нормализация, за чиста администрация, свободна от надменност ", добави той и категорично акцентира, че Йълдъръм е оповестил победа в изборната нощ тогава, когато числата са показвали друго. Дебатът продължи съвсем три часа и се излъчваше онлайн по главните новинарски канали. Имамоглу атакува ПСР, като сподели, че може да дава обещания на гласоподавателите, а защото партията е на власт от 25 години, Йълдъръм " няма това право ". Той пък от своя страна напомни предишното си като министър на превоза и министър-председател, в това число огромни транспортни планове в Истанбул, като да вземем за пример подземния железопътен тунел, който свързва двете страни на Босфора от октомври 2013 година

Тричасовият спор, отдаден на тематики от икономическите усложнения на Турция и огромния брой мигранти в Истанбул до дефицита на зелени площи в 15-милионния град, беше излъчен от всички огромни телевизионни канали. Големи екрани бяха сложени и по улиците на Истанбул. Няколко дни преди този момент самият

 

Ердоган омаловажи смисъла на гласуването

 

за ПСР, като уточни, че партията управлява 25 от 39 общини в област Истанбул, а в народен проект партията му победи на вота. " Изборите след една седмица са единствено за кмет ", сподели Ердоган, описвайки вота като " единствено смяна във витрината на магазина ", като омаловажи мощния интерес на задграничните медии към гласуването.

Откакто турският президент пристигна на власт през 2002 година, той непроменяемо бойкотира сходни медийни изяви като телевизионни диспути. При това самият Ердоган през 90-те години извлече голяма изгода от телевизионните излъчвания. Като политик от ислямистката Партия на благоденствието, предходник на актуалната ПСР, той поддържаше извънредно консервативни възгледи. В полемиките по малкия екран Ердоган и неговите почитатели, измежду които и известният му политически наставник Неджметин Ербакан, получиха опция да обезвреждат отрицателния имидж на партията. На парламентарните избори през 2002 година настъпи огромният успех - ПСР извоюва безапелационна победа. Оттогава насам нейният водач не е взел участие повече в никакъв ефирен двубой с опозиционен претендент. Същото се отнася и до неговите съпартийци от ПСР. Акиф Беки, медиен консултант на турския президент от 2005 до 2009 година, изяснява пред " Дойче веле " смяната в тактиката по този начин: „ Днес Ердоган счита тези полемики за безполезни, въпреки че едно време самичък се възползваше от тях. Конкурентите си той счита за по-слаби и не желае те да печелят от известността му. Освен това Ердоган не желае да взе участие в диспути, които да го показват като назадничав, както постоянно се случваше едно време ".

Затова мнозина считат за необяснимо, че след 17-годишно спиране ПСР още веднъж се е съгласила да взе участие в ефирен двубой с представител на опозиционната партия - освен това при равни условия: водещият Исмаил Кючуккая не е считан за последовател на ПСР, а телевизионният канал " Фокс нюз ", който излъчваше директно дуела, е по-скоро сериозен към държавното управление. Освен това опозиционният претендент Имамоглу има персонално преимущество - той е отличен оратор, до момента в който Йълдъръм прави усещане на надменен човек без особени хрумвания. Екрим Имамоглу към този момент е напипал и най-болното място на съперника, като безмилостно упреква градската администрация на Истанбул, ръководена от ПСР в продължение на 25 години, в нередности и злоупотреби със средства. Информациите за това Имамоглу събра в тези 18 дни, по време на които той бе кмет на Истанбул.

 

Темата за разхищенията и злоупотребите на властта докосна

 

оголения нерв на обществото, което сега страда от тежката икономическа рецесия в страната. Проучванията демонстрират, че след решението за повторение на изборите преднината на претендента на Народнорепубликанската партия Екрем Имамоглу се е нараснала с 2 до 6 %. Затова възможностите Йълдъръм да успее да обърне резултата по време на телевизионния дуел са доста дребни.

За Ердоган залогът е огромен. Истанбул е безспорният стопански център на Турция. В града на Босфора се основава съвсем една трета от Брутният вътрешен продукт на страната (31%). Затова градската администрация постоянно разполага с доста пари. Не е изненадващо, че в акцията за кметските избори всичко се върти главно към парите. Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу във всяко свое присъединяване в политическо токшоу размахва парче картон, на което написа Israf (разхищаване). Там са изброени непозволени разходи за милиони, на които Имамоглу е съумял да се натъкне в късото си време, през което беше кмет на Истанбул. Парите са отишли за служебни коли, интернет уеб сайтове и какво ли още не. Според него средствата в мегаполиса в продължение на години бяха употребявани от ръководещата партия за поддържане на значими нейни бизнес контакти. Ердоган знае, че провалянето в Истанбул би довело до голяма загуба на власт.

Именно по тази причина Имамоглу непрекъснато приказва за корупцията. Когато той повдигна тематиката преди седмица в изявление за близката до държавното управление телевизия Си Ен Ен Тюрк,

 

водещият на бърза ръка приключи диалога,

 

тъй като сякаш нямало повече време. Разбираемо е, че в изискванията на тежка икономическа рецесия разточителното харчене на пари от страна на ръководещата партия няма по какъв начин да се хареса даже на най-верните ѝ последователи. За критиците на президента Ердоган обаче харчовете на ръководещите са по-малкото зло. Всички в Турция знаят, че турският президент има голямо персонално положение, измерващо се с трицифрена сума в милиони, чували са за неговите вили и великански имоти земя. Не е пропуснат и корупционният скандал от декември 2013 година Тогава прокуратурата в Истанбул упрекна турското държавно управление в незаконни покупко-продажби със злато за Иран, към които членове на държавното управление били взимали подкупи. Самият Ердоган тогава стоеше в центъра на абсурда: в един подслушан диалог турският президент инструктираше по-малкия си наследник Билал неотложно да изнесе " парите от къщата ". В записа Билал споделя, че са останали още към 30 милиона евро. Експерти тогава обявиха, че записът е достоверен, само че Ердоган го окачестви като " монтаж " и " мръсна акция ".

От добре напълнената хазна на Истанбул се облагодетелстват главно религиозни фондации и съюзи. Официален отчет демонстрира, че през 2018 година религиозни фондации са получили 130 милиона евро. На пръв взор няма нищо неправилно в това, защото парите са предопределени за обучение и за поощряване на младежката претовареност. Но прави усещане също, че съвсем всичките фондации са свързани с ръководещата ПСР или персонално със фамилията на Ердоган. Самият Йълдъръм също не е считан за неоцапан. Преди две години група проверяващи непознати публицисти разкриха около аферата " Парадайс пейпърс ", че синовете на Йълдъръм имат дялове от редица офшорни компании, регистрирани в Малта. Мнозина виждат в това механизъм за укриване на налози. Опозиционният претендент към този момент разгласи, че е решен да постави завършек на тази порочна система. " Край на практиката да се облагодетелстват определени фондации, доверени лица и общини. От в този момент нататък изгодите ще бъдат за цялостен Истанбул ", даде обещание той.

Критичното въодушевление на доста гласоподаватели накара ръководещата партия да постави значително старания да предотврати електоралното проваляне: повторението на изборите в Истанбул бе разпоредено от ВИС под натиска на ПСР. Ердоган

 

предприе редица опити да се хареса на кюрдските гласоподаватели

 

в Истанбул, както и да дискредитира опозиционния претендент Екрем Имамоглу, който бе упрекнат от ПСР, че работил под въздействие на " външни сили ". Но всичко това не донесе стремежи триумф, като Имамоглу продължава да има преднина пред съперника си, сочат изследванията.

Турският президент Реджеп Ердоган, който непроменяемо се намесваше във всички предизборни акции от 2002 година, в продължение на дни напълно отсъства от предизборната борба в Истанбул. Много от жителите на града считат, че президентът преднамерено ще остави Йълдъръм да се провали, с цел да му трансферира виновността, ако на 23 юни се стигне до тежко проваляне за ПСР. За президента Ердоган и неговата партия загубата на кметското място в Истанбул би бил тежък удар. Ако загуби контрола над добре напълнената градска хазна, ПСР няма да резервира околните си връзки с авторитетните локални предприемачи. Би рухнал един от стълбовете, на които се крепи властта. А една промяна в ръководството ще даде опция да се разкрият незаконните дейности на досегашните ръководещи. От това елементарно ще пострада и имиджът на президента.  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР