Кандидатите за кмет на Истанбул се сблъскаха в неделя в

...
Кандидатите за кмет на Истанбул се сблъскаха в неделя в
Коментари Харесай

Разгорещен дебат на кандидатите за кмет на Истанбул

Кандидатите за кмет на Истанбул се сблъскаха в неделя в исторически ефирен спор, първият откакто партията на Реджеп Ердоган пристигна на власт през 2002 година, съобщи Агенция Франс Прес.

Кандидатът на ръководещата Партия на справедливостта и развиването Бинали Йълдъръм, лоялист на Ердоган и някогашен министър председател, се изправи против опозиционния претендент на Републиканската национална партия Екрем Имамоглу.

Дебатът се организира седмица преди повторното гласоподаване на 23 юни.

ПСР претърпя шоково проваляне на локалните избори на 31 март в Истанбул и Анкара, откакто партията и нейните прародители ръководят двата града от 1994 година насам.

Имамоглу, някогашен регионален кмет, завоюва с към 13 000 гласа против Йълдъръм.

Най-висшият изборен орган на Турция разпореди провеждането на изборите в Истанбул след тъжба от страна на ПСР, които твърдяха, че има подозрителни гласове и нередности.

Йъллдъръм твърди, че гласовете са били откраднати от него.

Но Имамоглу настоя, че е " определен за кмет ", добавяйки, че има битка за правата на 16 милиона, които са били конфискувани ".

Разискването бе първото от октомври 2002 година, когато Ердоган и водачът на КНП Денис Байкал взеха присъединяване в сходно събитие преди общите избори през ноември същата година.

Дебатът продължи съвсем три часа и се излъчваше онлайн по главните новинарски канали.

Имамоглу удари в ПСР, като сподели, че може да дава обещания на гласоподавателите, само че защото партията към този момент е била на власт от 25 години, Йълдъръм " няма право ".

Йълдъръм напомни предишното си като министър на превоза и министър-председател, в това число огромни транспортни планове в Истанбул, като да вземем за пример подземния железопътен тунел, който свързва двете страни на Босфора от октомври 2013 година

Ердоган по-рано в неделя наподобява понижи смисъла на гласуването за ПСР, като уточни, че партията управлява 25 от 39 общини в област Истанбул.

В народен проект партията му победи на вота. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР