Кандидатите за бъдещ премиер на Великобритания вече са сведени до

...
Кандидатите за бъдещ премиер на Великобритания вече са сведени до
Коментари Харесай

На финала: Двама министри на Борис Джонсън ще се борят за поста му

Кандидатите за предстоящ министър председател на Англия към този момент са сведени до двама финалисти - някогашния министър на финансите Риши Сунак и настоящият министър на външните работи Лиз Тръс.

Риши Сунак беше основен фактор в кабинета на Борис Джонсън от началото на 2020 до юли 2022 година, когато подаде оставка като финансов министър в символ на противоречие с държанието на премиера във връзка секс-скандала с един от висшестоящите членове на парламентарната група Крис Пинчър.

Лиз Тръс се счита за част от крилото на " лоялните " на Джонсън членове на Консервативната партия и досега продължава да извършва функционалностите си като министър в държавното управление му. Кариерата ѝ в изпълнителната власт продължава към този момент десетилетие. Въпреки че на референдума през 2016 година тя гласоподава срещу напускането на Европейски Съюз, сега Тръс е измежду отявлените поддръжници на Brexit.

Това, което е несъмнено, е, че на 5 септември Англия ще има нов министър председател и един от двамата ще заеме мястото на Борис Джонсън. Избраникът ще бъде излъчен в директно гласоподаване от към 150 000 членове на Консервативната партия.

Риши Сунак към този момент се нарежда като условен любимец на парламентарната група, откакто притегли 137 от 365 депутати. Лиз Тръс съумя да притегли 113 гласа, а третата претендентка Пени Мордънт отпадна от конкуренцията в последния миг със 105 гласа в своя изгода.

Кампанията за лъчение на нов водач на партията и нов министър председател продължи 10 дни и обхвана няколко тура, при които последователно отпаднаха общо шестима претенденти за поста.

Въпреки че всеки от претендентите твърдеше, че ще постави завършек на досегашната неустойчивост в ръководството на Джонсън - и двамата финалисти са тясно обвързани с всяко от най-важните решения в ръководството от последните 2,5 години.

Взаимните офанзиви сред кандидатите за власт доведоха Консервативната партия до терзания, че вътрешните избори може още повече да задълбочат рецесията на доверие даже след края на Борис Джонсън.

Стратегията на Риши Сунак против Лиз Тръс е да подчертава на това, че доникъде на 90-те години тя е членувала в конкурентната Либерално-демократическа партия и че е застанала на " неверната " страна по време на акцията за Brexit. Бившият консултант на Джонсън Доминик Къмингс, който поддържа щаба на Сунак, назовава Тръс " ходеща ръчна граната ", която " взривява всичко, до което се допре ".

На собствен ред външният министър на Англия подлага на критика Сунак за слабия стопански напредък и за увеличението на данъчното облагане по време на мандата му като финансов министър.

В последния си парламентарен надзор като министър председател Борис Джонсън даде сигнал, че няма да остане безразличен в акцията и също нападна Сунак като финансов министър поради повдигането на налозите. В същото време той разяснява, че всеки от двамата финалисти за поста му " ще опустоши пода " с водача на опозицията Киър Стармър при диспути в пленарната зала.

Според проучване на YouGov Лиз Тръс може да победи някогашния си сътрудник от кабинета с 53% по отношение на 35%. Тя е и любимец на букмейкърите в страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР