Кандидатите трябва да са на възраст от 16 до 36

...
Кандидатите трябва да са на възраст от 16 до 36
Коментари Харесай

Дариана прави кастинг за Санремо в София

Кандидатите би трябвало да са на възраст от 16 до 36 години

За пръв път българка получава наградата “Златен лъв на Венеция ” – Дариана Куманова. Тя е една от най-известните и високо ценени персони в музикалния бизнес в Италия. “Златен лъв на Венеция ” е вторият по известност приз във филмовия свят след “Оскар ”. Освен премиите за кино се връчва и на изключителни персони за техните сполучливи кариери в бизнеса, медицината, културата, изкуството и спорта. Призът се дава от фондация “Фуедос ” и от Марио Бачини, вицепрезидент на Сената на Италия.
 dav  26-4  26-3  26-5  26-6  26-7
“Когато пристигна формален имейл от Камарата на Италианския парламент, първо помислих, че нещо са се объркали ”, сподели Дариана Куманова пред “Труд ”. – И втория формален имейл не одобрих насериозно, само че отидох в Рим, в Монте Читорио, в Камарата на депутатите. Залата беше цялостна със сенатори от италианския парламент. И като започнаха да награждават… Президентите на футболните клубове “Лацио ” и “Наполи ”, продуцента на Фил Колинс и Бионсе от Америка, супер известни италиански режисьори, телевизионни водещи, шефа на националната телевизия RAI 3, шефа на TG 2, шефа на една от най-известните лечебни заведения в Рим и Италия – “Джамели ”, научни светила, номинирани за Нобел… И аз се чудех къде съм попаднала ”, смее се Дариана.

Нейният път в Италия е впечатляващ. През март Дариана Куманова, известна като най-младият доцент в академия “Санремо ” и един от най-авторитетните педагози по поп и джаз в Италия, беше определена за “Най-успешна жена на годината ” в категория “Музика и изкуство ”. Наградата й беше връчена от Fidapa-BPW – федерация, която открива и предизвиква изключителните дами от изкуството и бизнеса в Италия.

На последното издание на “Санремо ” през февруари Дариана Куманова дирижира фестивалния оркестър. Тя беше единствената жена диригент тази година и е четвъртата в 68-годишната история на именития фестивал. В Милано и цяла Италия “Ла булгара ” е известна като певица, цигулар, композитор, актриса, вокален възпитател и диригент. Завършила е музикалното учебно заведение в София с цигулка и естрадно пеене в консерваторията. Свири и на пиано, а неотдавна взема уроци и на контрабас.

Името й е синоним на най-висока класа при подготовката на бъдещи звезди, а тя е обкръжена от респект и почит в италианските музикални и всемирски среди. В академия “Санремо ” доцент Куманова преподава от 10 години и дава отговор за подбора на млади гении в област Ломбардия. Тя е и един от най-известните вокални педагози по поп и джаз в Италия, като нейни възпитаници към този момент са звезди от “Санремо ”, “Гласът на Италия ”, “Х фактор ”.

Да обучаваш млади гении в родината на белкантото е много рисково начинание, само че италианците ценят “Дариана, Ла булгара ”.

През школата й са минали стотици възпитаници, които пътуват от цяла Италия до Милано, с цел да школува гласовете им. Търсят я и чужденци, които особено летят до Милано и се настаняват в хотел, с цел да ги учи. Причината да изберат тъкмо нея, а не някой италианец е, че тя готви звезди. Дариана е повода за триумфа на Ариза, която печели “Санремо ” през 2009-а. Наиф Херин е доста известна във Франция, Мадалина Генеа прави два кино лентата в Италия, литовският участник в “Евровизия ” през 2013 година Андриус Появис и кубинецът Франк Родригес също са от нейната школа. Последното? огромно изобретение е Леонардо Монтейро, италианец с бразилски генезис, балетист от миланската Ла Скала. Дариана го измъква от тежка меланхолия, тъй като поради цвета на кожата си не е добре признат от италианците. Българката става негов наставник, възпитател и продуцент на албума му. На тазгодишния “Санремо ” Монтейро се класира четвърти измежду младите. В края на октомври следва излизането на първия му албум и е в топ 5 в радиокласацията на Италия.
През март тази година Дариана Куманова откри свое ателие в центъра на Милано на улица “Алесандро Тадино ” с професионално учебно заведение за артисти и звукозаписно студио. С двама надарени италиански музикални продуценти – Доменико Капучо и Адриано Пенино е основала звукозаписната компания Studio 20 за продуциране на поп музика.

Тя постоянно взе участие в RAI 1 и в други тв и радиопредавания. За нея Антонио Вандони, шеф на Радио Италия споделя, че е “изключителен експерт, с особена сензитивност и човещина ”, и, че “безкрайната й музикална просвета и подготвеност оставят диря върху всичко, което прави, а музикалният й гений е плод на рядка заложба и мощна вътрешен глас ”. Била е специфичен посетител и в предаване на тематика “Жените, които оставиха диря във фестивала “Сан Ремо ”. Миналата година на 20 март употребява известността си в светските среди, с цел да събере на благотворителен концерт звезди от киното, малкия екран и музиката. Нейната ученичка Джесика Нотаро, тв звезда в Италия, е залята с киселина и тя провежда концерта Insieme per Jessica ( ”Заедно за Джесика ”).

Дариана Куманова е създател и президент на нов фестивал за млади гении – Art Music Festival. Беше уредник и на концерта на НАТО през май, в който тя и нейни възпитаници бяха специфични посетители пред висши военни, дипломати и политици.

За втора година именитият фестивал “Санремо ” разрешава присъединяване на чужденци, а Дариана се възползва от това. “Амбицията ми е най-малко един прелестен български глас да изстрелям в орбитата на италианската и международна музика ”, споделя продуцентът. Миналата година Маги Джанаварова е стигнала до финалите, като текстът на песента й е написан от Дариана и сина й Теодор. “С каквото мога да оказа помощ на българи, го върша гратис ”, споделя тя.

Затова сега Дариана Куманова е в София и провежда кастинг с млади български гении. Кандидатите би трябвало да са на възраст от 16 години, навършени до 31 януари 2019 година до 36 години, ненавършени до 31 януари 2019 година

Първата фаза е безвъзмездна и ще се организира в София на 6 октомври. Участниците могат да се показват със своя ария или осъществяване на известно парче по собствен избор. “Ако вземат участие с авторска ария и преминат на идващ стадий, няма да могат да се явят с нея на фестивала, защото към този момент са я показали обществено ”, изяснява Куманова. Трябва да са приготвили и синбек на песента, която ще изпълнят, с дължина до 2:30 мин. Могат да се запишат на [email protected], или на https://www.italianstagetour.it/ Iscrizione fase eliminatoria Bulgaria за владеещите италиански.

Оправна още от дребна


На 14 години идва да живее сама в София


Със брачна половинка й Росен Илиев се познават се още от деца

 Дариана със брачна половинка си Росен Дариана със брачна половинка си Росен
Талантливата и амбициозна “болярка ” беше известна у нас от дуета “Модел 22 ” дружно с Елеонора Дончева (Нора от “Х фактор ”). Гледала е по малкия екран именития фестивал “Санремо ” и е мечтаела да бъде на сцената му. “Ето, че тази година фантазията ми се реализира, само че не като певица, а като диригент на оркестъра ”, смее се Дариана. Казва, че още като дете във Велико Търново е била оправна. На 14 години идва да живее сама в София, с цел да учи в музикалното учебно заведение. На 16 години си наема сама апартамент чартърен. На 17 към този момент се устоя без проблем с участия с дует “Модел 22 ”.

В Италия Бруно Сантори – музикален магнат и шеф на оркестъра на “Санремо ” незабавно прави оценка класата й и я кани в академията. През 2013 година е номинирана за “италианските оскари ” – “Давид на Донатело ” и получава премията “Чак Д’Оро ” ( ”Златна клапа ”) на италианските публицисти и музикални критици за песента “Новый день ” към саундтрака на кино лентата “Сибирско образование ” с Джон Малкович. Тогава минава по аления килим дружно с кино величия като Стивън Спилбърг, Дъстин Хофман и Бен Афлек и получава висока оценка от Бернардо Бертолучи и Енио Мориконе.

Със брачна половинка й Росен Илиев са израснали дружно, познават се още от деца. “Започнахме от нищото, дружно се борихме, дружно изградихме бизнеса си в България ”, споделя Дариана. Днес Росен е повече в София, където е бизнесът му, а тя – повече в Милано, само че двамата постоянно пътуват – той за Милано, тя за София. Имат двама сина – Теодор на 26 и Александър на 9 години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР