Кандидатите по двете европейски схеми "Училищен плод" и "Училищно мляко"

...
Кандидатите по двете европейски схеми "Училищен плод" и "Училищно мляко"
Коментари Харесай

От 1 юли започва прием по училищните схеми за учебната 2020/2021 г.

Кандидатите по двете европейски схеми "Училищен плод " и "Училищно мляко " могат да подават заявки за утвърждение за образователната 2020/2021 година от 1 до 31 юли 2020 година Документи се одобряват в регионалните дирекции на Държавна фирма "Земеделие " по седалище и адрес на ръководство на заявителя, оповестиха от фонда. Формулярите за кандидатстване са по одобрен от изпълнителния шеф на Държавна фирма "Земеделие " пример и са оповестени на електронната страница на ДФЗ.

Децата в учебните заведения и детските градини ще получават до 50 доставки по схемата "Училищен плод " и до 50 по схемата "Училищно мляко ". За първи път през новата образователна година на подрастващите ще могат да се дават освен стандартно създадени пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, само че и артикули, добити по биологичен път.

За първа година с изключение на продуктите по двете учебни стратегии, се дава опция в образователните заведения да се доставя и пчелен мед. Новостите са написани в последните промени на Наредбата за изискванията и реда за използване на схеми "Училищен плод " и "Училищно мляко ", обнародвана на 19 юни 2020 година

Дариха плодове и мляко на нуждаещите се деца и фамилии в град Левски

Право на присъединяване в европейските схеми имат образователни заведения, производители на плодове и зеленчуци, производители на мляко и млечни артикули, организации на плодове и зеленчуци, групи производители на плодове и зеленчуци, еднолични търговци, търговски сдружения и кооперации, както и общини. Учебните заведения могат да вземат участие във всяка от схемите независимо, като изберат и заявител по тях.

През миналата образователна 2019/2020 година по двете схеми бяха обхванати над 420 000 деца, които посещават повече от 3 200 образователни заведение в цялата страна. От доставките по двете схеми, които се финансират от Европейски Съюз и се ползват от съвсем всички страни-членки на Общността, се възползват децата от подготвителните групи и учениците от първи до четвърти клас в това число, които посещават държавните, общинските и частните учебни заведения и детски градини.

От ДФЗ напомнят, че двете учебни схеми не са създадени за изхранване на децата в образователните завадения. Те имат за цел да възпитат трайни привички в подрастващите - да употребяват пресни български плодове и зеленчуци, както и качествени млечни и пчелни артикули, родно произвеждане.

С промените в Наредбата за използване на учебните схеми се цели стимулиране на родното произвеждане.

Най-малко 50 на 100 от доставяните плодове и зеленчуци ще бъдат създадени от български производители.
Прилагането на схемите за даване на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни артикули в образователните заведения се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, както и от държавния бюджет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР