Кандидатите на републиканците в САЩ се сблъскват относно подкрепата за Израел

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Преди първия републикански дебат в президентската надпревара
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – Преди първия републикански дебат в президентската надпревара в Съединените щати през 2024 г. двама кандидати се сблъскаха относно подкрепата за Израел, което показва различия в партията за чуждестранна помощ.

Бившият посланик в ООН Ники Хейли нападна своя колега републиканец Вивек Рамасвами в понеделник за това, че намекна, че ще намали военната помощ на САЩ за Израел.

„Вивек Рамасвами греши напълно, като призовава за прекратяване на специалната връзка на Америка с Израел“, каза Хейли, твърд поддръжник на Израел, в изявление.

„Подкрепата за Израел е както морално правилно, така и стратегически разумно нещо. И двете страни са по-силни и по-сигурни благодарение на нашето желязно приятелство. Като президент никога няма да изоставя Израел.“

Рамасвами каза в интервю с британския актьор и активист Ръсел Бранд този месец, че неговият ангажимент ще бъде само към интересите на САЩ.

„Няма ангажимент за North Star към никоя друга страна освен Съединените американски щати“, каза той, когато го попитаха за помощта за Израел.


Рамасвами, милиардер предприемач, който няма предишен опит в политиката, каза по-нататък, че вярва, че връзките с Израел са били от полза за САЩ.

Но той добави, че ще настоява повече арабски и мюсюлмански страни да признаят Израел като част от продължаващия стремеж на Вашингтон за „нормализиране“, така че помощта „няма да е необходима“ за стабилността в региона.

Рамасвами каза, че ще спази настоящия меморандум за разбирателство — подписан от бившия президент на Демократическата партия Барак Обама — който предоставя на Израел 3,8 милиарда долара годишно до изтичането му през 2028 г.

Коментарите на кандидата направиха заглавия в края на миналата седмица, дни след излъчването на интервюто.

Преди руското нахлуване в Украйна, Израел, една от най-богатите страни в Близкия изток, беше най-големият получател на външна помощ от САЩ.

Правозащитни групи, включително Amnesty International и Human Rights Watch, обвиниха Израел в налагане на апартейд — дефиниран като системна политика за гарантиране на господството на една расова група над друга — срещу палестинците.

Израел обаче се радва на силна двупартийна подкрепа в САЩ, като президентът демократ Джо Байдън нарече връзката между двете страни „неразрушима“.

Въпреки изразяването на подкрепа за Израел, коментарите на Рамасвами го поставят в противоречие с повечето републиканци, дори с изолационистите на външната политика и противниците на чуждестранната помощ, които често правят изключение за Израел.

Например миналата година републиканският сенатор Ранд Пол предложи спиране на цялата чуждестранна помощ, администрирана чрез Американската агенция за международно развитие (USAID) за 10 години — с изключение на парите, отпуснати за Израел.

Чуждестранната помощ, особено за Украйна, е спорен въпрос сред републиканците.


Но евангелските християни, които подкрепят Израел по теологични причини, се превърнаха в основен републикански избирател. Подкрепата за Израел се превърна в стандарт за много републикански платформи.

Предложението на Рамасвами за намаляване на помощта за Израел идва, когато кандидатът се издига в социологическите проучвания, което го прави по-голяма мишена за републиканските му съперници.

Проучване от август на Emerson College поставя подкрепата за Рамасвами на 10 процента, изравнена с губернатора на Флорида Рон ДеСантис, който е възприел по-твърд подход към Израел.

ДеСантис се гордее с това, че наказва компании, които бойкотират Израел и лъжливо заявяват, че палестинският Западен бряг не е окупирана територия.

На първия президентски дебат в сряда Рамасвами, Хейли и ДеСантис се очаква да излязат на сцената, за да обсъдят своите политически платформи.

Но бившият президент Доналд Тръмп, който се радва на огромна преднина сред републиканските кандидати, потвърди, че няма да участва в събитието.

По време на своето президентство Тръмп тласна още повече политиката на САЩ в полза на Израел, като премести американското посолство в Йерусалим и призна претенциите на страната към окупираните от Сирия Голански възвишения.

Други кандидати, които ще присъстват на дебата, включват бившия вицепрезидент Майк Пенс, сенатор Тим Скот и бившия губернатор на Ню Джърси Крис Кристи – всички те са откровени поддръжници на Израел.

Байдън, който се очаква да спечели президентската номинация на своята партия през 2024 г., също настоява за произраелската политика на Тръмп.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР