Кандидатирам се отново за президент на Франция. Тези думи, или

...
Кандидатирам се отново за президент на Франция. Тези думи, или
Коментари Харесай

Без да го декларира открито, Макрон започна кампания за преизбирането си

" Кандидатирам се още веднъж за президент на Франция ".

Тези думи, или някаква тяхна разновидност, бяха най-яркият пропуск в праймтайм обръщението към нацията, което направи във вторник вечерта френският президент Еманюел Макрон.

В 27-минутната тирада, която президентът произнесе на фона на френския трибагреник и на герба на Френската република, той засегна в резюме тематиката за коронавирусната пандемия, продължи с концепциите за икономическо възобновяване, приказва за мощните страни на Франция, само че също по този начин предизвести за провокации и уязвимости..

Това беше телевизионна декларация, която прозвуча значително като начало на акцията за преизбиране на Макрон, макар че в реалност той не го сподели.

Именно по този начин обаче това бе възприето от политическите съперници на президента, които към този момент оповестиха желанието си да смъкват Макрон от власт и да не му разрешат да завоюва втори мандат на президентските избори през април.

" Ясно е, че Еманюел Макрон е претендент ", съобщи в Туитър крайнолевият водач Жан-Люк Меланшон, който се надява да завоюва по-добър резултат от четвъртото си място на изборите през 2017 година, на които Макрон стана най-младият президент в историята на Франция.

Кандидатката на крайната десница Марин Льо Пен, която бе безапелационно победена от Макрон на балотажа на изборите през 2017 година, дефинира обръщението на Макрон като " предизборна тирада ".

Засега, за 43-годишния Макрон е стратегически потребно да не афишира публично кандидатурата си за преизбиране. От позлатените зали на президентския Елисейски замък Макрон може да показва, че е над предизборното политиканство и над предизборната акция, която към този момент се заформя като бурна и нападателна. По-трудно е за претендентите от опозицията да нападат настоящ президент, който към момента не е запретнал ръкави и не се е присъединил публично част в предизборната битка. Тъй като президентът е олицетворение на френската страна, офанзивите против него основават риск за съперниците на Макрон да наподобяват недодялани и непатриотични.

Неяснотата също по този начин оказва помощ на Макрон да употребява привилегиите на президентството, с цел да организира акция и без да го афишира. Той се среща и приветства гласоподаватели по цяла Франция и владее ефирното време до момента в който пътува по земя и въздух сякаш по президентски каузи. Достъпът до финансите на страната също му дава опция да насочва парите на данъкоплатците за потребности и дела, за които предизборният му щаб се надява, че ще го трансфорат в по-атрактивен претендент.

Зад кулисите акцията за преизбирането на Макрон към този момент интензивно върви. И рецептата, която сработи за него толкоз сполучливо през 2017 година, остава на процедура непроменена: Той още веднъж се пробва да господства центъра на френския политически набор и да притегли както леви, по този начин и десни гласоподаватели.

Приоритет за предизборния щаб на Макрон ще бъде да притегли гласоподавателите на консервативни и крайнодесни претенденти, които са по-силни съперници от левите. Това, че не афишира публично кандидатурата си, наподобява не вреди по никакъв метод на Макрон: Социологическите изследвания от месеци сочат, че той е любимец и разполага със забележителна, само че никога необорима преднина.

" Когато стартирате акция, по нужда това пречи на работата. Трябва да сме напълно отдадени на работата ", съобщи през вчерашния ден представителят на Макрон Габриел Атал.

Макрон не е единственият, който съзнателно държи хората в незнание. Най-голямо влияние върху предизборната акция до момента има различен един необявен, само че предстоящ претендент: Ерик Земур. Необявилият кандидатурата си, само че държащ се във всяко отношение като претендент Земур притегля вниманието. Телевизионният инфлуенсър произлиза от крайната десница и, макар многото обвинявания против него за приложимост на език на омразата, от социологическите изследвания излиза наяве, че той би получил на изборите %, подобен с този на Льо Пен, нареждайки се зад Макрон. Възможно е до дни Земур да разгласи публично кандидатурата си.

Съществува обаче заплаха акцията и нейните тематики да се изплъзнат от ръцете на Макрон, и останалите претенденти да зададат тона ѝ, в случай че той играе изчаквателната роля прекомерно дълго време. Вече се заформя наклонност фокусът на Земур и Льо Пен върху имиграцията и заканите, които съгласно тях тя основава за френската еднаквост и разцвет, да отклонява вниманието от тематиките за икономическия напредък, основаването на работни места и битката с бедността, които Макрон счита за свои мощни сфери.

Опонентите също по този начин се оплакват, че Макрон размива границите сред президент и претендент, което му дава непочтено преимущество. Изборните правила, които изискват еднообразно медийно време за претендентите, ще влязат в действие от януари и ще се ползват и по отношение на Макрон.

Ще би трябвало да бъдат положени старания за повишение на изборната интензивност, последователите ще би трябвало да бъдат мобилизирани, да бъдат проведени предизборни манифестации и да се съберат и записват дарения. Почти по същото време на последните президентски избори тогавашният президент Франсоа Оланд се готвеше да разгласи желанията си. В праймтайм послание на 1 декември 2016 година той разгласи, че няма да се кандидатира за втори петгодишен мандат.

Нищо в речта на Макрон не загатва, че сегашният президент ще поеме по същия път. Макрон даде ясно да се разбере, че съгласно него остава да се свърши още доста работа след първия мандат, смутен от пандемията и от месеци на гневни демонстрации против държавното управление му преди експлоадирането ѝ.

Най-ясния намек за желанията си Макрон направи, когато приказва по тематиката за промяна на френската пенсионна система. В предишното той бе заречен да прокара комплицираната промяна в качеството си на президент. Във вторник обаче той сподели, че в този момент би трябвало да изчака преди да вземе " ясни решения " през 2022 година

Годината на изборите.

Без фактически да го споделя, той надали би могъл да се изрази по-ясно.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР