Кандидати на управляващи и опозиция в Северна Македония се готвят

...
Кандидати на управляващи и опозиция в Северна Македония се готвят
Коментари Харесай

Битката за президент на Северна Македония прерасна в неофициален референдум за името

Кандидати на ръководещи и съпротива в Северна Македония се готвят да закрият акциите си преди първия тур на президентските избори в неделя. На него се надпреварват трима академични професори по право, само че все пак борбата за гласове от време на време бе под равнището на справедливото отношение, написа македонската редакция на " Дойче веле ".

Крайната оценка за Стево Пендаровски, претендент на ръководещата коалиция на премиера Зоран Заев, и Гордана Силяновска Давкова ще дадат жителите, които видяха доста дуели и симпатични гафове на митингите. Според " Ройтерс " вотът се е трансформирал в всекидневен референдум за смяната на името на страната, контрактувана в договорката с Гърция предходната година. " Обществото е мощно разграничено сред подкрепящите и отхвърлящите съглашението, " споделя за организацията анализаторът Петар Арсовски. " Това се отнася и за двамата съществени президентски претенденти, от които никой не е покрай болшинство. "

Повечето изследвания сочат, че Пендаровски и Давкова ще отидат на балотаж, който ще е на 5 май.

Силяновска е съперник на новото име. Тя сподели в изявление за " Дневник ", че в случай че стане президент (и е първата жена на този пост в Северна Македония), ще се погрижи експертна комисия да оцени валидността на Преспанския контракт. От екипа ѝ дефинират съперника ѝ Пендаровски като " втори Заев ". Отговорът на ръководещия Социалдемократичен съюз на Македония (СДСМ) е, че Силяновска е " втори Иванов " - определението е за президента с изтичащ в втори мандат, отказал да подпише няколко докуменат, измежду които са договорът за името и законът за езиците, разширяващ използването на албанския.

На последния си протест Пендаровски прикани жителите на " изпълнят завета на борците ", построили основите на Северна Македония. " В последните две години сме очевидци на напълно нов метод в връзките със съседите, който взема решение най-трудните проблеми и отваря вратата на Северна Македония към Напредък, несъмнено бъдеще и разцвет ". По-рано през седмицата той предизвести, че " глас за Силяновска е глас за груевизма " или ръководството на избягалия в Унгария някогашен министър председател Никола Груевски.

 Кандидат-президентът, повдигнат от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова.
© Reuters

Кандидат-президентът, повдигнат от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова.

За Силяновска вотът би трябвало да е " срещу шуробаджанащината и престъпността ". Думите ѝ са за ръководещата, водена от СДСМ коалиция, която съгласно нея няма " смисъл, нито предпочитание, нито знание " по какъв начин да се оправя с проблемите, а, в противен случай " подтиква и толерира корупцията и престъпността " и по този начин " разрушава суверенитета на Македония ". Силяновска не употребява името Северна Македония, което влезе в действие тази година.

" Не може аз да се усещам добре, в случай че половината от жителите се усещат зле, " сподели претендентът на консервативната ВМРО-ДПМНЕ определяйки се като " дипломат на бедните ". Тя твърди, че ще се откаже от част от заплатата си, с цел да помогне на хората в затруднено състояние.

Последните събития на двамата съществени претенденти са през днешния ден. Подкрепяният от две по-малки албански партии - Алианс на албанците и " Беса " - Блерим Река завърши акцията си още през вчерашния ден с протест в Тетово.

Утре ще гласоподават пандизчиите, изпратените в изправителни домове и хора, които не могат да стигнат до секциите в неделя заради здравословни проблеми. Вотът за тях на следващия ден, както и този за останалите жители на Северна Македония в неделя, ще продължи 12 часа - от 7 до 19 ч. локално време или от 8 до 20 българско.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (5056)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР