Кандидатът за президент на Русия Ксения Собчак внесе в руския

Кандидатът за президент на Русия Ксения Собчак внесе в руския ...

Ксения Собчак внесе руския КС жалба срещу кандидатурата на Путин за президент.Кандидатът за президент на Русия Ксения Собчак внесе в руския Конституционен съд жалба срещу кандидатурата за четвърти мандат на действащия държавен глава Владимир Путин. 

Собчак твърди, че по време на президентския мандат на настоящия премиер Дмитрий Медведев в периода 2008- 2012 година управлението на страната фактически е било в ръцете на Владимир Путин. Така, по думите й, Путин вече е изкарал четвърти мандата и в момента се кандидатира за пети, на което няма право по конституция. Заместник-председателят на Централната избирателна комисия Николай Булаев отговори, че няма никакви законови пречки пред кандидатурата на действащия президент.

Президентските избори са на 18-и март. Според социологически сондаж на Всеросийския център за изучаване на общественото мнение от 11-и февруари, за Владимир Путин биха гласували 71,5% от избирателите. Втори е кандидатът на Комунистическата партия Павел Грудинин със 7,3%, а трети  - лидерът на Либералнодемократическата партия Владимир Жириновски с 5,5 на сто. Ксения Собчак заема четвъртото място с около процент.

Източник: bnr.bg