Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов говори пред Тема

...
Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов говори пред Тема
Коментари Харесай

Бербатов за Венци Стефанов: Няма друг футболен президент, осъден за расизъм и да е член на Изпълкома на БФС

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов приказва пред " Тема Спорт " и разкри давал ли е персонални средства за футбола, какви са проектите му, в случай че завоюва на идния Конгрес, какъв брой квалифициран е екипът му и по кое време в София ще има нов стадион. Ето какво разкри още той:

- Г-н Бербатов, в случай че сте началник на Зоналния съвет в Пазарджик или пратеник от Плевенско, по какъв начин бихте дали своят вот на идния Конгрес и за какво?
- Бих гласуал за смяна на настоящето ръководство на БФС, което е на власт към този момент 16 години, а това е доста време. Ако за 16 години не си съумял да постигнеш най-малко някакви резултати и да изпълниш някакви цели, то ти би трябвало да дадещ път на нещо ново. И дано да не забравяме, че главният проблем на БФС е, че актуалното управление няма тактика, тъй че няма и действителна визия какво са постигнали и какво не, и какво желаят да реализират. Именно по тази причина ние ще въведем предел от най-много 3 мандата - 12 години, в които могат да ръководят даден Изпълком и президент.

- Какви съгласно Вас са най-сериозните проблми на българския футбол и от кое място бихте почнали смяната, в случай че спечелите на идния Конгрес?
- На първо място, като спечелим, ще ни е нужна най-малко една година да въведен нужните административни промени в самата федерация. Нито страната, нито УЕФА ще чуят за нас, тъй като би трябвало да се вкара ред първо от вътрешната страна. Най-сериозните проблеми, съгласно нас (описани и в нашата програма) и на нашия уебсайт, са детско-юношеския футбол, Професионалната лига, която не функионира, и неналичието на средства или каквато и да е помощ за аматьорските клубове. не може да си визиите, че на срещите, които организирахме, в цялата страна, а не изборно, клубовете са тотално обезверени. Нямат никакъв тласък да се развиват. Споделят, че от години никой не ги е питал какви са им проблемите и от какво имат потребност. Ние считаме да въведем система всяка година и да вършим такива обиколки, с цел да се интересуваме от техните проблеми и надлежно да ги решаваме, а не да ги отлагаме и да се сещаме за тях единствено преди Конгрес.

- Имате ли ясна тактика какви ограничения бихте подхванали, с цел да се усъвършенства материалната база и най-много терените и стадионите предвид на това, че БФС действително няма силата и опцията да построява такива за клубовете?
- Тук идва един от най-големите проблеми на настоящето управление на БФС, а точно, че страната не желае да работи с тях. Вижте, материалната база би трябвало да бъде усъвършенствана. В нашата стратегия имаме заложено правенето на футболна карта на България. Идеята е да се знае във всяко едно кътче на страната с каква материална база разполага дадения клуб. Колко деца и мъже развиват, от какво имат потребност. Чак тогава можем да седнем с страната и да приказваме за общи цели за подобряването на материалната база. А в този момент се вършат терени на парче, без никаква тактика. Някои от тези терени се стопанисват от хора, които имат фамилна връзка с част от управлението на БФС.

- Каква ще бъде изгодата за клубовете в случай че вие оглавите БФС?
- Ползата ще бъде, че те ще видят човек, който в действителност желае да помогне за по-доброто бъдеще на нашата обичана игра.Отново споделям, освен преди конгрес, а целогодишно! Има места в българия, които ни споделиха, че те в никакъв случай не са виждали онлайн човек от управлението на БФС. Аз съм взел моето с помощта на целия ми труд през годините. За мен остава само да оказа помощ на тези обезверени клубове. Ползата ще бъде, че ще се работи изцяло транспарантно и без безусловно никаква корупция.

- Чий задграничен опит бихте заимствали, с цел да тръгне нагоре футболът ни?
- Вижте, ние работим от дълго време с моя екип и си направихме труда преди да представим нашата стратегия, да беседваме с доста наши другари, изключителни експерти ит други европейски и международни футболни федерации. Обменихме познания и положителни практики, които те ползват да вземем за пример в Румъния, Белгия, Словакия, Англия и доста други. Разбира се, не всички хрумвания са изцяло използвани, само че доста от тях са изцяло вероятни. Просто би трябвало предпочитание и доста работа, а повярвайте ми това го мога.

- Да си представим, че сте новия президент на БФС - с какви очи ще гледатве клубовете, които са издигнали кандидатурата на вашите съперници?
- Ние гледаме и ще гледаме на всички клубове еднообразно. Ще оказваме помощ на всички клубове еднообразно! Всеки има право на мнение. В това няма нищо неприятно. Но най-важното, което всички клубове би трябвало да знаят е, че ще пожелаваме от тях да се развиват и да работят, с цел да получат нужната помощ от нас.

- При всяка медийна изява на хората от обкръжението на Борислав Михайлов се твърди, че не сте дал и една стотинка персонални пари за футбол, само че в действителност сте помагал финансово на клуб, който по подигравка на ориста в този момент бе измежду тези, които издигнаха кандидатурата на Борислав Михайлов. Защо в никакъв случай не излязохте и не казахте нещо по този мотив?
- Защото желаех да видя дали самият клуб ще го направи. Но не го. Нямам проблем с това. Правил съм го и съм помагал, тъй като е било вярното нещо.Като оставим на странакакво съм постигнал във футбола, съм дал много средства за него. Както споделих и преди, сумите, които са получавани от мен при прехвърлянията ми и са отивали за клубовете, за които са ме построили при започване на кариерата ми, също влизат в графата обещано за футбола. И сумите стават съществени. Така че сходни нападки са несериозни и идват от хора, за които важи определението, че по-добре да кажат някоя нелепост, в сравнение с нищо да не кажат.

- На какъв брой деца годишно оказва помощ вашата фондация?
- За нас децата не са численост, нямаме квоти или предел. Обявяваме критерии и всеки, който ги покрива, влиза в годишния клуб. Кой и какво получава като помощ зависи от самостоятелните им претенции и потребности. Текущо се подават молби, преглеждат се, а утвърдените след това се регистрират - има си открит ред. Последните година две са по-различни поради коронавирус пандемията и може би ще се наложи смяна в регламента. Ние сме гъвкави и съответни към потребностите на децата. Не си измисляме ние по какъв начин да им оказваме помощ, имаме непрекъсната противоположна връзка и тя ни ориентира. По този метод и ние поносим развиване.

- Как приемате нападките на Венцеслав Стефанов?
- Приказките му откровено ме забавляват, само че за жалост, и натъжават. Натъжават ме, тъй като съответно този човек не съм чул да споделя нещо градивно от години. За страдание, неговата единствена цел е да употребява извънредно груби думи освен по мой адрес, а и за други съумели хора. Не знам дали осъзнава, че цялата общност към този момент му се присмива и не го приема на съществено. Няма различен футболен президент в сета, който да си разрешава подобен език. Това е несериозно. Няма различен футболен президент, който да е наказан за расизъм и да е член на Изпълкома на футболния съюз, а да няма морала най-малко да се отдръпна. Но в действителност какъв морал? Не съм сигурен дали този човек знае смисъла на тази дума.

- Истина ли е това, което твърди Борислав Михайлов, че в българския футбол има прекомерно малко пари, с цел да има корупция?
- За страдание, Борислав Михайлов доста съществено си опонира. В изявление преди няколко дни загатна, че бюджетът на БФС за 4 години е 80 милиона лв.. После загатна, че в българския футбол няма доста пари и по тази причина няма корупция. Истината е, че към този момент нашата страна и в частност българския футбол има задоволително пари. Просто би трябвало стойностна система за харченето им и страната да е уверена, че до нея в лицето на БФС вижда благонадежден сътрудник, а това не се случва.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР