Кандидатът за президент Боян Станков, самонарекъл се Расате, е арестуван

...
Кандидатът за президент Боян Станков, самонарекъл се Расате, е арестуван
Коментари Харесай

Боян Расате е арестуван след участие в БНТ

Кандидатът за президент Боян Станков, самонарекъл се Расате, е задържан и отведен в Първо районно ръководство, заяви bTV. По-рано прокуратурата разгласи, че го търси, за да му бъде връчено разпореждане за привличането му в качеството на обвинен за осъществено закононарушение от общ темперамент. " Призоваването се прави на посочените по делото адреси в страната, като призовката се връчва не по-късно от 3 дни преди датата за предявяване на обвиняването. Расате не е открит на непрекъснат и сегашен адрес, както и на други известни по досъдебното произвеждане адреси ", оповестиха от държавното обвиняване. Часове по-късно неоткриваемият Расате се появи в ефир от студиото на БНТ. След това е бил арестуван.  

След като основният прокурор Иван Гешев насочи стимулирано искане до Централната изборна комисия (ЦИК) за събаряне на имунитета на претендента за президент Боян Расате, който беше посочен като виновен за нападението на офис на ЛГБТИ организация в София, членовете на комисията единомислещо утвърдиха настояването. Расате ще бъде упрекнат за безчинство с особена смелост в съучастничество с други лица, заяви по-рано за " Сега " представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Изборният кодекс споделя, че " от деня на регистрацията до оповестяване на резултатите от изборите записаните претенденти не може да бъдат арестувани или привличани като обвинени, с изключение на за осъществено закононарушение от общ темперамент и с позволение на Централната изборна комисия въз основа на стимулирано искане от основния прокурор ". От Министерство на вътрешните работи оповестиха в неделя, че по случая с Боян Расате е образувано досъдебно произвеждане, работата по което продължава от следовател към Софийска градска прокуратура.

В Наказателния кодекс написа, че лицата, които вземат участие в навалица, събрана за нахлуване на групи от популацията, обособени жители или техни парцели по отношение на националната, етническата или расовата им принадлежност се санкционират: с отнемане от независимост до пет години за подбудителите ". От този текст обаче са изключени нападенията против хора с ексцентрична полова ориентировка.

ОСЪЖДАНЕ

" ЛГБТИ правата са съществени човешки права и ние призоваваме всички българи да отхвърлят насилието и нетолерантността, които нямат място в нито едно демократично общество ", се споделя в позиция, публикувана от посолството на Съединени американски щати у нас във връзка нападението. Мисиите Съединени американски щати, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция остро осъдиха през днешния ден насилието. " Посланиците Херо Мустафа, Роб Диксън, Мартина Фийни, Йес Брогорд Нилсен, Флоранс Робин, Симон ван дер Бург и шарже д`афер Бекерс (Белгия) посетиха Хъба, с цел да изразят взаимност с нашите другари и сътрудници след този безразсъден акт на принуждение. ЛГБТИ правата са съществени човешки права и ние призоваваме всички българи да отхвърлят насилието и нетолерантността, които нямат място в нито едно демократично общество ", се споделя още в позицията.

-----

" Сега " напомня, че в събота група от 10 мъже нахлуха в общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub в София. Служителите, които са били в постройката, настояват, че целият им офис е изпочупен, а измежду нападателите разпознали Боян Расате - водач на Български народен съюз – Нова Демокрация. Той отхвърли пред Нова тв да е взел участие в нападението.

" Група от няколко души нахълтаха в офиса и просто започнаха да удрят и да блъскат всичко. Мен ме удариха в лицето. Познаваме хората, този, който ме удари, е Боян Расате. Него го разпознах сигурно. Техника, вътрешни порти, всичко е счупено или разбъркано ", споделя Глория, която твърди, че е ударена.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР