Кандидатът за премиер от Демократичния съюз за интеграция Насер Зибери

...
Кандидатът за премиер от Демократичния съюз за интеграция Насер Зибери
Коментари Харесай

Кандидат-премиер на Северна Македония обеща мултиетнически химн и задължителен албански език

Кандидатът за министър председател от Демократичния съюз за интеграция Насер Зибери показа през вчерашния ден част от своята стратегия, оповестява вестник " Нова Македония ".

Зибери посочи, че неговият проект е непартиен и е добър за албанската общественост и за страната. Той предложи десетте стратегически държавни институции да се ръководят взаимно от един македонец и един албанец. Зибери сподели, че ще предложи да има наложителни часове по албански във всяко учебно заведение, започвайки от пети клас. Той предложи също 13 август, деня на подписването на Охридския контракт, да бъде разгласен за народен празник.

Като друга своя самодейност претендентът за министър председател на ДСИ предложи мултиетнически химн, отбелязва изданието.

Зибери посочи, че страната би трябвало да помогне и да обезпечи дотации за всички, които желаят да работят и да основат работни места. Той разгласи, че ще инициира политика на нулеви налози като нулев налог облага за три години за всеки работещ за пръв път под 35 годишна възраст.

Зибери предлага и гъвкаво работно време през седмицата и половин работен ден в петък. Предлага също минимална работна заплата от 600 евро за всяка здравна сестра и всеки преподавател и обезпечаване на помощ от 20 000 евро за всеки нов земеделец под 35 годишна възраст, написа вестник " Нова Македония ".

Председателят на СДСМ Зоран Заев приказва в Гевгелия за новата икономическа визия за развиване на страната след излизането от рецесията и показа пред жителите на града проектите за развиване за нова македонска стопанска система, която ще дава нови работни места, по-високи заплати, по-високи пенсии и по-добър витален стандарт за всички, написа скопският вестник " Вечер ".

Заев сподели, че в идващия четиригодишен мандат общо 600 милиона евро ще бъдат ориентирани към локални компании, 300 милиона евро ще бъдат директна бюджетна поддръжка, а 300 милиона евро ще бъдат от европейските фондове. Следва четвърти пакет ограничения за поддръжка, в който всички пенсионери с пенсия под 15 000 денара ще получат държавна платежна карта и ваучер, сподели Заев.

Той уточни, че най-бедните жители ще получат държавна платежна карта, с цел да купуват локални артикули и услуги. В края на своето послание Заев прикани жителите на Гевгелия да вземат участие в изборите, които ще бъдат безвредни за здравето, и да гласоподават с номер 3 за СДСМ и обединението " Можем ", написа " Вечер ".

На 15 юли жителите на Северна Македония ще упражнят политическото си право да решат кой ще ръководи страната през идващите четири години, водейки я през решаващите етапи на комплицираните договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония бяха планувани в началото за 12 април, само че бяха отсрочени заради рецесията с COVID-19. Понастоящем страната се ръководи от краткотрайно държавно управление, чиято съществена задача е да провежда парламентарните избори, като Народното събрание не заседава.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР