Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще получи папката

...
Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще получи папката
Коментари Харесай

Партиите са напът да излязат от омагьосания кръг?

Кандидатът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще получи досието за сформиране на държавно управление. Тя ще разполага със 7 дни, с цел да показа конструкция и състав на държавно управление. 

" Шансовете за сформиране на постоянно държавно управление се усилват. Отвъд забележимия проблем Народно събрание да преодолее тежката фрагментация и да излъчи постоянно държавно управление, има проблем в трайното отчуждение от политическите сили. То е подбудено от всеобщото чувство, че нямат потенциал да позволяват тежките проблеми на български жители. Самите политици се трансформират в проблем ", каза социологът Елена Дариева в студиото на " България заран ".

Формулата за експертен кабинет, препоръчана от ГЕРБ-СДС, остава единственото работещо решение, счита тя.

" Има Такъв Народ доста добре си направиха равносметка. Периодът, в който останаха отвън Народно събрание, им подейства отрезвяващо. Ще бъдат доста консенсусни на идните договаряния ", добави социологът.

Според преподавателя в катедра " Публична администрация " доцент Албена Танева, ситуацията е толкоз комплицирана, че има потребност от заем на доверие.

" Буксуваме. И при последващи избори обстановката ще се възпроизведе. Големият проблем е не просто умората от избори, а разколебаването в настройките - по какъв начин мислим за политиката ", разяснява доцент Танева пред Bulgaria ON AIR и напомни, че в Конституцията няма " експертно държавно управление ".

Според нея най-важно е да има постоянен кабинет, с цел да може да влезем режим, очакван в Конституцията. " Това е публичен контракт ", добави политологът.

Засилва се упованието в обществото за развръзката и никой не желае да отиде на нови предварителни парламентарни избори, уточни Дариева.

" В момента ГЕРБ-СДС се стреми да вземе ореола и позицията за гаранта на евроатлантическата посока. Сякаш избираме между две несгоди ", счита социологът.

Доц. Танева означи, че най-важното на постоянния кабинет е, че предстои на надзор.

" Всяка обстановка, в която има опция да има обособена политическа власт и попаднала в обстановка без надзор, може да наподобява ефикасна, само че има по какъв начин да злоупотребява. Експерти в един кабинет - значима е тяхната легитимност и отговорността, която стои зад тях. Отправянето на сходни послания е позитивен знак за решение за структурата. Което и да е държавно управление, ще има компликации да задържи известността ", разяснява политологът. 

Ако " Продължаваме промяната - Демократична България " влязат в сходен кабинет, са сложени под риск от загуба на еднаквост, сподели още Дариева.

" На прага на локалните избори е значимо кой държи централната влас. Не могат да си разрешат да влязат и в експертно държавно управление. От Българска социалистическа партия обезверено не желаят да вървят на последващи избори. Движение за права и свободи имат предпочитание и потребност да влязат в Изпълнителната власт. За Има Такъв Народ присъединяване във властта също е сериозно значимо ", изясни тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР