Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС е сегашнaта еврокомисарка Мария Габриел.

...
Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС е сегашнaта еврокомисарка Мария Габриел.
Коментари Харесай

Да поема своите отговорности. ГЕРБ предлага Мария Габриел за премиер

Кандидатът за министър председател на ГЕРБ-СДС е сегашнaта еврокомисарка Мария Габриел. Това заяви водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в изказване от парламентарната естрада в сряда.

Новината идва, откакто ден по-рано Борисов номинацията си за министър-председател в състава на проектокабинета с първия мандат. Очаква се президентът Румен Радев като първа политическа мощ в понеделник, 15 май.

" Това, което желая да кажа към нейната биография, е, че това, което е обещано на България и на българския еврокомисар Мария Габриел, са нововъведенията, научните проучвания, културата, Вежди, и младежта - тематики, по които всички имаме в стратегиите си написано много ", сподели Борисов.

" Ще изпълняваме конституционните периоди, защото като настоящ еврокомисар, който трябваше да участва и на срещата на Г-7, има юридически процедури, по които тя би трябвало да мине. Затова нашите контактни групи ще се свържат с вас, с цел да може тя да организира срещите и да поема своите отговорности като претендент за министър председател през тях ", добави още Борисов в късото си изказване.

В момента Габриел заема поста еврокомисар за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта. Тя зае поста през 2017 година, когато предходната българска еврокомисарка Кристалина Георгиева подаде оставка, с цел да заеме поста на основен изпълнителен шеф на Световната банка.

Преди 2017 година Габриел беше евродепутат от ГЕРБ.

Във вторник водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разказа претендента за министър председател, който ще предложи, като " човек, който може да изведе стопанската система, промишлеността, модернизацията, в посока, която ние чакаме ". Тогава той сподели и че съгласно него кандидатурата е " безспорна ", а изборът " е безусловно за точния миг ".

В края на предходната година ГЕРБ още веднъж беше първа политическа мощ и получи първия мандата за сформиране на държавно управление. Тогава партията стартира за министър председател проф. Николай Габровски, основавайки номинацията му на обстоятелството, че той не е партийна фигура.

Той обаче не съумя да събере. Правителство не беше определено и с останалите два мандата и по този начин се стигна до последните предварителни избори на 2 април.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР