Кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел проведе лидерска среща

...
Кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел проведе лидерска среща
Коментари Харесай

Сблъсъкът Габриел - Нинова по линия Истанбулската конвенция и Украйна


Кандидатът за министър председател на ГЕРБ Мария Габриел организира лидерска среща с управлението на Българска социалистическа партия в Народното събрание. Като главен индиректен въпрос, който сложи Габриел към социалистите, е дали биха подкрепили експертно държавно управление. По време на срещата от страна на ГЕРБ/СДС участваха водачът на партията Бойко Борисов, зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, ръководителят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова, ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов и депутатите Делян Добрев, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

Мария Габриел изясни, че срещите се организират за да се отговори на въпросите има ли потребност България от работещо държавно управление и въпреки това имаме ли обща рамка за цели и сплотяващото за страната. ГЕРБ/СДС остават отворени за разговор и за значимите за социалистите тематики. " Важният въпрос е какъв може да бъде вероятният формат на държавното управление и моето с ограничения, периоди и с явен период на мандат, което да покаже, че държавното управление ще е работещо и ще пази ползите на хората " акцентира Габриел.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова предизвести Мария Габриел, че няма да ѝ е елементарно. Сбъркахте подхода още през цялото време с предлагането на чисто партиен кабинет, разкритикува Нинова. За Българска социалистическа партия има няколко основни въпроса, които са надпартийни - би трябвало да има работещо държавно управление и работещ парламент, настоя Нинова. За социалистите преди всичко би трябвало да се одобри бюджетът на страната.
 ГЕРБ и Българска социалистическа партия започнаха разговор, само че какъв брой да е бюджетният недостиг?
ГЕРБ и Българска социалистическа партия започнаха разговор, само че какъв брой да е бюджетният недостиг?

ГЕРБ организира втората подред среща след вчеращния раздор с ПП/ДБ

Според Нинова виновност да няма бюджет има и служебното държавно управление на Румен Радев.

Българска социалистическа партия не споделя визията на ГЕРБ/СДС, че дефицитът би трябвало да е под 3% и влизане незабавно в Еврозоната. При тези равнища на инфлация каквато и цел да си слагаме за приемане на еврото, няма по какъв начин да стане. Приемане на еврото през 2024-2025 година също не е допустимо, посочи Нинова и прикани да се намерения дефицитът да бъде сред 4-4.5%. Тя запита ГЕРБ/СДС дали първо може да се балансира бюджетът.

Следващите задания, които открои Нинова е приемането на законите по Плана за възобновяване и резистентност, смяна в Конституцията, домашното изпитание и снабдяване на оръжия за Украйна. Тя поздрави ГЕРБ, че евродепутати от групата им са дали своят вот " въздържали се " относно въвеждането в Европейски Съюз на Истанбулската спогодба. Лидерът на БСП също не желае просто да бъде заменен основният прокурор Иван Гешев с различен Гешев.
 Истанбулската спогодба: 6 български евродепутати поддържаха, 1 срещу, 3 се въздържаха Обновена
Истанбулската спогодба: 6 български евродепутати поддържаха, 1 срещу, 3 се въздържаха

Документът бе подсилен от 450 от 600 евродепутати

Нинова бе безапелационна още, че не желае страната да изнася оръжие за Украйна.

Тя посочи, че финален отговор дали Българска социалистическа партия могат да дадат поддръжка за национално държавно управление е откакто се допитат до управителните си органи.

С водача на Българска социалистическа партия участваха още ръководителят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски, Атанас Зафиров и Христо Проданов.

След като Нинова показа вижданията си по какъв начин би трябвало да наподобява държавното управление, думата още веднъж взе Мария Габриел. Според нея бюджетът може да се балансира. Важно е да се види по какъв начин ще протече полемиката за бюджета, само че в случай че има градивен разговор може да се слезе надолу в недостига.

Тя е на мнение още, че има какво още депутатите да наваксат за законите по ПВУ.

Мария Габриел акцентира, че направената крачка за правосъдна промяна е значима крачка, която разрешава полемиката да влезе в сериозен спор - българските жители да имат възприятието за правдивост. Тя акцентира, че е доста значимо да бъде признат Законът за домашното принуждение.

Габриел изясни още един път, че това, което предлага не е коалиция, а поддръжка за експертно държавно управление.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова даде да се разбере, че в случай че социалистите дадат поддръжка за един подобен кабинет и ръководещите създадат нещо друго, тогава " алените " ще се отдръпват на секундата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР