Кандидатът за председател на Европейската комисия Манфред Вебер от Европейската

...
Кандидатът за председател на Европейската комисия Манфред Вебер от Европейската
Коментари Харесай

Борисов си поиска от Манфред Вебер фондове, гаранция за газовия хъб и Шенген

Кандидатът за ръководител на Европейската комисия Манфред Вебер от Европейската национална партия (шпиценкандидат) беше в София за централното събитие на ГЕРБ за евроизборите. Освен, че наличието му е поддръжка за ГЕРБ, самият Вебер също се нуждае от поддръжката на премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов и неговите бъдещи евродепутати при гласуването за ръководител на Европейската комисия. Борисов съвсем в прав текст предложи на Вебер да сключат " deal " - договорка.

Борисов предложи непоклатимост, граници и дисциплинирани евродепутати

Евродепутатите от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили ще бъдат дисциплинирани, обединени и ще извършват общите решения на ЕНП, даде обещание Борисов на Вебер. " Всички са ми дали обещание да поддържаме нашият претендент Манфред Вебер ", добави Борисов. " България си има държавно управление и Европа си има държавно управление. Ние можем да подсигуряваме инфраструктурата, приходите и най-много опазването на външната граница на Европейски Съюз. Много старания влагаме и се оправяме добре, не инцидентно в Европа ни дават за образец ", даде обещание Бойко Борисов.

Поиска кохезионни фондове, газовия хъб и Шенген

Борисов сподели " дилемите " си към Вебер. Първата задача на Борисов: " Ние разчитаме, като отлетиш там, на високото – да не забравяш цялата тази зала. Защото животът е събирач – от съперници прави първи другари ". Малко преди този момент Борисов описа, че като млад политик от Бавария Вебер не е харесвал България, а в този момент бил агитатор на страната.

Втора задача- кохезионната политика. Според Борисов единственият късмет за развиване на Западните Балкани и страните от Източна Европа са транспортните коридори. " Така че кохезионната политика би трябвало да ни е приоритет. Важно е, тъй като с изключение на автомагистралите " Струма ", " Тракия ", " Марица " и " Люлин ", сме дали обещание на българите и " Хемус ", както и пътят от Враца към Монтана. За Шенген няма да подсещам – не че ни е значимо, само че е обидно, тъй като ние се оправяме доста по-добре от други страни ", сподели Борисов.

Борисов изиска и гаранции за реализирането на Газов хъб " Балкан ", който се преглежда от експерти, като продължение на газопровода " Турски поток ", а той пък, като прероден " Южен поток ". По него би трябвало да потече съветски газ до Европа, само че това по всяка възможност значи, че сегашният газопровод, който минава през Украйна и България ще пресъхне. Борисов напомни, че има зелена светлина от Европейската комисия за газовия хъб. " В момента през България минават 17 милиарда куб. м газ към Турция, Гърция и Македония. Със прекъсването на този газ нашите тръби се изпразват. Искаме да си останат нашите количества За да е спокоен западът в сряда стартираме построяването на интерконтектора България – Гърция, за към половин милиард лв., да има диверсификация ", добави министър председателят. ". Тази газова връзка би трябвало да обезпечи достъп на полутечен газ от Съединени американски щати от Гърция до българския пазара. Ще загубим 2 милиарда само че ще ги компенсираме с азерски газ и от личните ни залежи добави министър председателят.

Вебер даде обещание влизане в Шенген

Тъй като шпиценкандидат Манфред Вебер приказва преди Борисов не се разбра дали поема ангажимент да извърши дилемите на Борисов. " Кaто ръководител на Европейска комисия първото нещо, за което работа е да бъде България да стане пълновръстен член на Шенгенското пространство ", даде обещание Вебер.

" Аз имам записана една моя фантазия, Европа да стане континент, като никои от никоя част на този континент да не напуща страната си, да търси прехранване другаде. Издигаме лозунга за Европа на равнопоставени свои жители. Европа на равенството ", означи Вебер. Според него Европа е толкоз мощна, тъй като е обединена от различности. " Ние от ЕНП като християндемократи изповядваме европейските полезности за обич към близък, по тази причина ще се борим и за бъдеще ", сподели още в словото си Манфред Вебер.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (368)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР