Кандидатът за кмет на Варна на - Благомир

...
Кандидатът за кмет на Варна на  -  Благомир
Коментари Харесай

ЕСТАТ: Благомир Коцев от ПП-ДБ отива на балотаж, където бие Портних

Кандидатът за кмет на Варна на " - " Благомир Коцев топи разликата с сегашния градоначалник Иван Портних  Иван Портних Иван Николаев Портних e български политик от Политическа партия ГЕРБ, кмет на община Варна от 15 юли 2013 г. Роден е на от. На балотаж Коцев би победил, сочат резултатите от социологическо изследване на изследователската компания ЕСТАТ по поръчка на.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 279
За Варна сигурно може да се каже, че досегашният кмет Иван Портних  Иван Портних Иван Николаев Портних e български политик от Политическа партия ГЕРБ, кмет на община Варна от 15 юли 2013 г. Роден е на (ГЕРБ) губи доверието на жителите и ще отиде на балотаж в доста оспорван дуел с Благомир Коцев от ПП-ДБ. А на балотажа Варна сменя кмета си и Коцев се обрисува като новият градоначалник.

Този пробив в предизборната борба във Варна в последната седмица на акцията мери социологическата организация ЕСТАТ – единствената, която прави проучване на терен в Морската столица на база близо 700 души по разбъркан способ – лице в лице и по телефон, за разлика от досегашните изследвания във Варна, които се правеха на база едвам 400 души и единствено по телефон. Изследването е направено в интервала 19-24 октомври 2023 година по поръчка на издателя на уеб страницата OFFNews.

На въпрос „ Ако локалните избори бяха през днешния ден, за кой от следните претенденти за кмет на община Варна бихте дали своят вот? “, варненци класират претендентите за първи тур така:

- Иван Портних  Иван Портних Иван Николаев Портних e български политик от Политическа партия ГЕРБ, кмет на община Варна от 15 юли 2013 г. Роден е на (ГЕРБ) – 28,1%

- Благомир Коцев (ПП-ДБ) - 19,9%

- Коста Стоянов (Възраждане) - 15,5% 

Според данните Павел Раличков от Българска социалистическа партия за България получава 8,5%, а Ивайло Костадинов от Има Такъв Народ - 4,9%. Около 4,6% е доверието в Петър Николов от „ Български напредък “, а Христо Димитров от Коалиция „ Алтернативата на жителите “ е с 3,8% доверие. Останалите претенденти са с самостоятелно доверие под 3 % за всеки от тях.

При балотаж във Варна Благомир Коцев от ПП-ДБ бие Иван Портних  Иван Портних Иван Николаев Портних e български политик от Политическа партия ГЕРБ, кмет на община Варна от 15 юли 2013 г. Роден е на от с 53% на 47%, т.е. с повече от 6% разлика. А при балотаж Коцев против Коста Стоянов от „ Възраждане “ варненци биха създали кмет Благомир Коцев от ПП-ДБ с 56,6% против „ Възраждане “ с 43,4%. 

Според данните, варненци декларират висока степен на готовност за гласоподаване – близо 55%, което е съвсем 10 пункта повече от последния избор в града.

Подкрепата си за партиите и листите за общински съветници варненци пък заявяват по този начин:

- - 27,2%,

- Коалиция ПП-ДБ - 17,0%,

- Възраждане - 16,5% 

Листата на Българска социалистическа партия за България би спечелила 9,9 %, на ИТН - 6,4 %, а на Коалиция „ Алтернативата на жителите “ - 4,0 %. Още три листи се движат с над 2 % и могат да се доберат до най-малко един мандат в Общинския съвет - Български напредък - 3,7 %, Левицата - 2,9 % и Граждани за Общината - 2,4 %. Все още нерешили за коя листа ще гласоподават са малко над 9 % от хората. 

Прави усещане големият % на хора от Морската столица, които желаят смяна в модела на ръководство – над 94% , като от тях 51% дефинират потребността от смяна като огромна. Едва 3,6 % от жителите не намират за нужно да има смяна в града.

По-скоро или изцяло неудовлетворени от развиването на Варна са над 55% от интервюираните, а 27% изцяло харесват по какъв начин се развива градът.

Битката във Варна е яростна, а акциите на претендентите бележат динамичност през последната седмица. Коцев направи няколко мощни дебата в Нова телевизия, bTV и Референдум по Българска национална телевизия още във втората седмица на акцията, в които назова локалните олигархични кръгове и зависимостите на настоящия кмет от тях. От месеци той обикаля и кварталите на Варна за срещи с хората и прави съвременна акция на терен при жителите. Тези фактори му донесоха утвърждението на варненци. В посланията на " Възраждане " и пък личеше координация против Коцев.

Според проучването сигурно ще гласоподават близо 55%, а други 7,8% от жителите на Морската столица се двоумят дали да отидат до урните. 

ПАРАМЕТРИ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО

Целева група: непрекъснати поданици на Община Варна на възраст 18 и повече години

Тип изследване: количествено, представително за целевата група

Метод за събиране на данни: композиция от онлайн панел и face-to-face изявление в дома на респондента

Размер на извадката: 642 души

Стохастична неточност: ±3,9% за 50% дял при 95% гаранционна възможност

Генерална цялост: 263 309 души (на база броене на популацията 2021 г.); 1% от извадката = 2 633 души

Период на осъществяване: 19-24.10.2023 година

Финансиране: Офф Медия АД
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР