Кандидатът за кмет на София Мая Манолова внесе в ОИК

...
Кандидатът за кмет на София Мая Манолова внесе в ОИК
Коментари Харесай

14 папки с нарушения на вота внесе Манолова в ОИК

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова внесе в ОИК тъжба за изборни нарушавания, събрани в 14 папки. Екипът й е показал стотици образци за тъпчене на изборния развой, систематизирани в четири групи - проблеми с изборните описи, с изборните протоколи, с бюлетините и с организацията на изборния развой. Освен разликата от над 100 000 гласоподаватели, оповестени за техническа неточност, Манолова е открила и противоречие сред броя на жителите на страни членки на Европейски Съюз, включени в изборните описи от ОИК, и броя им съгласно общинската администрация. В първия лист те са 6700, а във втория - 44. Хванати са и доста несъответствия сред протоколите на СИК и тези от уеб страницата на ЦИК. Разминавания, дописвания и ремонти има в над 60% от протоколите в 900 секции.

Екипът на Манолова стачкува и против големия брой недействителни бюлетини на втория тур - 7000. В същото време в секциите с преобладаващо ромско население протоколите са изрядни и няма недействителни бюлетини. Съмнението е, че там е гласувано с авансово попълнени бюлетини.

Мая Манолова се разгласи и против изнасяните данни от екзитполове в изборния ден, които са употребявани за партийна агитация. По думите й те манипулативно са показвали разлика от 10 до 17 % сред претендентите на втория тур за да откажат и демотивират жителите да гласоподават.

" Не подаваме жалбата, с цел да пречим на работата на общината, а поради справедливостта и множеството злоупотреби с изборните права на столичани от изборната машина на ГЕРБ ", разяснява Манолова. Тя ще сезира и интернационалните институции като ОССЕ, ПАСЕ и Венецианската комисия за метода, по който се организират изборите у нас.

Вчера стартира и събирането на подписи под петиция за анулиране на вота в София, за електронно и машинно гласоподаване, за ясни правила на екзитпола, за дейна регистрация и за преференциално гласоподаване.

Жалби до ОИК поради изборните нарушавания внесоха по същото време и претендентите за районни кметове от Българска социалистическа партия на " Искър ", " Красна поляна " и " Люлин ". Документи с съответни нарушавания в 40 секции в регион " Искър " показа претендентът Борис Цветков. В една от секциите непозволено са регистрирани като недействителни 38 бюлетини за него поради несъзнателен знак върху тях. По-рано денем Цветков внесе в Министерски съвет и в Министерство на вътрешните работи 18 записа, на които се вижда по какъв начин претендентът за кмет на ГЕРБ Ивайло Цеков беседва с ромски тартори и престъпно проявени лица пред столичен магазин. Според Цветков сниманите са известни на хората от региона като представители на престъпния свят. Той прикани съперника си също да изиска отваряне на чувалите и наново преброяване на бюлетините, с цел да може да ръководи почтено през идващите 4 години.

По-рано стана ясно, че ПГ " Българска социалистическа партия за България " провежда през днешния ден среща, на която да бъде разисквано подобряването на изборното законодателство. Социалистите още веднъж ще упорстват за въвеждане на машинното гласоподаване и за актуализация на изборните описи. Повод за инициирането на среща с парламентарно показаните партии е големият брой недействителни гласове от локалния избор - над 600 000.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР