Кандидатът за кмет на Истанбул на основната опозиционна Народнорепубликанска партия

...
Кандидатът за кмет на Истанбул на основната опозиционна Народнорепубликанска партия
Коментари Харесай

Имамоглу може да е новият обединител на Турция

Кандидатът за кмет на Истанбул на главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу завоюва 54% и победи претендента на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Бинали Йълдъръм. Хиляди поддръжници на Имамоглу се събраха и ликуваха по улиците на града, откакто неокончателните резултати от преброяването на гласовете демонстрираха безапелационна победа на техния претендент на повторните избори за кмет на мегаполиса.

" Благодаря ти, Истанбул " - съобщи Имамоглу в тирада, излъчена от телевизионните канали. " Вие защитихте репутацията на демокрацията в Турция пред очите на целия свят, който гледа " - съобщи той пред своите поддръжници. Йълдъръм пък призна провалянето си и поздрави своя конкурент. " Според резултатите моят противник Екрем Имамоглу води в конкуренцията. Поздравявам го и му искам триумф. Надявам се, че той ще служи добре на Истанбул ", съобщи Йълдъръм. Той съобщи, че изборите са посочили, че демокрацията в Турция действа чудесно. Поздрави насочи и президентът Реджеп Ердоган, за който това е сериозен пестник, защото точно от този град стартира неговата политическа кариера пред 25 години. Именно за това преди време Ердоган бе споделил:

 

" Който ръководи Истанбул, ръководи Турция "

 

Имамоглу прикани президента да работят дружно за разрешаване на тежките проблеми, пред които са изправени жителите на мегаполиса. " Моето предпочитание е да работим дружно по всички проблеми, нашите съграждани чакат работа и разрешаване на проблеми. Затова съм подготвен всеки миг да се срещна с вас и да обсъдим пътната карта, по която като кмет на Истанбул бих желал да работим ", сподели той и даде обещание, че ще вложи всички сили за разрешаването на проблемите. Имамоглу уточни, че избирането му " не е победа, а е ново начало " и че ще работи с всички дружно за напредъка на мегаполиса. " Занапред всичко ще бъде доста хубаво ", сподели в умозаключение Имамоглу.

Победата на опозицията на повторните избори за кмет на метрополията бележи завършек на 25-годишния надзор на ислямо-консервативния лагер върху кметството в Истанбул - най-големия град на Турция и икономическа столица на страната. Имамоглу, който е от кемалистката НРП, разчиташе също на поддръжката на националистическата " Добра партия " и на прокюрдската Демократична партия на народите, канализирайки по този метод главните сили, враждебно настроени към Ердоган. Освен това икономическата рецесия в Турция и непрекъснато растящите цени, както и безработицата също помогнаха за успеха на опозицията.

Екрем Имамоглу завоюва кметските избори в най-големия град в Турция за повторно и се очерта като

 

новата звезда на дългогодишната съпротива в страната

 

Неговата неуморно оптимистична акция се изплати с безапелационна победа, разширявайки маржа на успеха му от едвам 13 000 гласа на първите избори през март на повече от 775 000. Роден през 1970 година в черноморския град Трабзон в Североизточна Турция, Имамоглу през последните години бе малко прочут кмет на периферния истанбулски регион - Бейликдюзю.   

Екрем учи " Управление на бизнеса ", преди да навлезе в доходния бизнес на фамилията си в Западен Истанбул. По време на първата си акция през март Имамоглу избра акция от вида „ работа на терен “, надявайки се, че този метод ще му обезпечи преимущество против неговия прочут противник от ръководещата партия - някогашния министър председател Бинали Йълдъръм. Ключът към триумфа на Имамоглу е позитивният жанр на акцията му - за разлика от постоянно порочните персонални офанзиви в турската политика - и лесният му контакт с хората на улицата, където той постоянно се е срещал с гласоподавателите в базари и кафенета. Неговият маркетинг е остроумен, изключително изборът му на девиз за новата акция -

 

" Всичко ще бъде наред ",

 

което е имитация на 13-годишно момче на име Беркай, което го извика след един протест след предизборния рейс на Имамоглу.

Турският президент Реджеп Ердоган пък хвърли " тежката артилерия "  в борбата за кметския пост на Истанбул. Роденият в Източен Анадол Бинали Йълдъръм, който е считан за мощно набожен, може да се похвали освен с сполучлива политическа кариера. Той има корабна компания, която в този момент се ръководи от неговите деца. Йълдъръм е деец в турската политика: редом с финансовия министър и шурей на Ердоган - Берат Албайрак - той е може би най-важният сподвижник на турския президент. Приятелството сред двамата датира от 90-те години. Познават се още от времето, когато Ердоган беше кмет на Истанбул. След като през 2002 година ПСР завоюва парламентарните избори в Турция, а Ердоган малко по-късно стана и министър-председател на страната, той одобри Йълдъръм в най-близкото си обграждане.

Дълги години Бинали Йълдъръм беше съвсем без спиране министър на превоза, а през 2016 година Ердоган го направи и министър-председател на Турция. Нищо друго не свидетелства по-силно за голямата преданост на Йълдъръм към турския президент, колкото референдумът за смяната на конституцията през 2017 година Тогава Йълдъръм се включи доста интензивно в акцията за превръщането на Турция в президентска страна, въпреки това да означаваше в същото време и премахване на министър-председателския пост, който той заемаше.

Доскоро социалдемократът

 

Екрем Имамоглу беше изцяло чужд

 

на турските гласоподаватели, с изключение на на тези в Истанбул. Дори и най-смелите прогнози не предричаха шансове на 49-годишния претендент на опозицията. Имамоглу беше пет години кмет на истанбулския регион Бейликдюзю. Той има три деца, роден е в Трабзон, край крайбрежията на Черно море, където е израснал в семейство на бизнесмени - семейството му има приблизително огромна строителна компания. Имамоглу е считан за демократичен и напредничав политик. По време на предизборната си акция той обичаше да повтаря, че е почитател на Кемал Ататюрк и счита за изключително значими неговите хрумвания за демокрацията, секуларизма и равните шансове. Имамоглу предизвика истински възторг с това, че през късото време, в което беше кмет на Истанбул, сложи над бюрото си портрет на Ататюрк.

Талантът на Имамоглу да показва своята непосредственост с народа несъмнено му оказа помощ за изборната победа в края на март. Докато множеството представители на НРП са възприемани като прекомерно елитарни,

 

Имамоглу приказва на езика на народа

 

В Истанбул той постоянно може да бъде забелязан да беседва с минувачи по улиците и да демонстрира угриженост и интерес към техните проблеми. Независимо от прогресивната му ориентировка, Имамоглу е избираем и за множеството консервативно-религиозни турски жители: в предизборната акция през март, по време на Рамазана, той спазваше мюсюлманския обред и даже можеше да бъде забелязан да цитира Корана. За мнозина турци Имамоглу е личността, която може да способства за помирение в турското общество. По време на телевизионния двубой с Йълдъръм, Имамоглу увери, че желае да приключи поляризацията и да подтиква единството на турското общество. За доста негови сънародници това подейства като еликсир.

За първи път от доста години се виждаше по какъв начин хората в Турция показват копнежа си за народна власт толкоз изрично, разяснява " Дойче веле ". След като изборната комисия насрочи повторението на вота за 23 юни, редица курорти приканиха своите посетители да пресечен отпуската си и да се върнат в Истанбул, с цел да гласоподават. За задачата даже бяха пуснати спомагателни полети и рейсове. И в действителност: стотици хиляди души (някои приказват даже за 1.5 милиона избиратели) се върнаха за 24 часа в Истанбул, с цел да упражнят правото си на глас. Младоженци отиваха първо до урните, преди да сключат брак, а един таксиметров водач сподели: " Досега постоянно съм дал своя вот за Партията на справедливостта и развиването, само че този път няма да го направя. Имаме потребност от правдивост.

 

Ние сме вярващи хора, а не лицемери "

 

Вън от подозрение е, че този ден ще влезе в историята. Въпреки това успеха на Имамоглу в Истанбул не възвестява края на Реджеп Ердоган. Човек като него не се предава елементарно. Сега Ердоган е изправен пред сериозна алтернатива: президентът сигурно е наясно, че към този момент не може да продължи досегашния си корав курс. Защото наред с външнополитическото маневриране, в този момент му се отваря и нов вътрешнополитически фронт. Спекулира се даже, че досегашни сподвижници на Ердоган единствено са чакали това историческо проваляне в Истанбул. Победата на опозицията в 15-милионния град на Босфора в допълнение подхранва слуховете от последните месеци, че някогашни членове на ПСР се готвят да основат нова партия. Но това надали е краят на Ердоган. Човек като него не се предава заради една загуба. Но провалянето в Истанбул несъмнено ще се трансформира в повратна точка за неговата политика. Оттук нататък той има две благоприятни условия: да втвърди курса си още повече или просто да прави всичко допустимо, с цел да се задържи на власт. Голямата му цел е въпреки всичко да остане на президентския пост поне до стотната годишнина от основаването на Турция, която ще се празнува през 2023 г. Отсега обаче е ясно, че в бъдеще ще му се постанова да прави повече взаимни отстъпки. Може би за първи път в политическата му кариера.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР