Кандидатът за кмет на Истанбул на основната опозиционна Народнорепубликанска партия

...
Кандидатът за кмет на Истанбул на основната опозиционна Народнорепубликанска партия
Коментари Харесай

23 юни - моментът на пречупване на управляващата в Турция ПСР

Кандидатът за кмет на Истанбул на главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу за повторно през вчерашния ден, и още по-убедително, завоюва кметския пост на мегаполиса, който му бе лишен след изборите на 31 март от Висшата изборна комисия (ВИК) под натиска на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР).

Според неокончателните резултати Имамоглу води с 54,03 % пред претендента на ръководещата ПСР Бинали Йълдъръм. Това значи към 770 хиляди бюлетини допълнително за Имамоглу спрямо 31 март, когато имаше над 13 хиляди бюлетини повече от Йълдъръм.

Според турските медии Имамоглу е нараснал 57 пъти преднината си спрямо резултата от 31 март, което се смята за връх. Двадесет и пет общини в Истанбул са следени от ПСР, а 14 - от НРП. Най-много бюлетини за Имамоглу са били подадени в Бешикташ, Кадъкьой, Бакъркьой, Шишли. В Адалар (Принцовите острови), в популации плътно с български турци Авджълар, в Бакъркой, Чаталджа, Силиври, Шиле, Шишли, Кючюкчекмедже, Юмрание, Кягътхане и Багджълар поддръжката за Имамоглу се е нараснала със 7-10 %.

Победата на Имамоглу не му бе поднесена на тепсия, в противен случай - той се бореше до последно и не отстъпваше и на сантиметър от правилата, с които завоюва мандата на 31 март. През последните седмици попадна под доста по-силни удари, компромати, клюки и обвинявания. Ердоган и държавното управление използваха цялата мощност на държавната машина против него. Но Имамоглу устоя и победи.

Спечелването на кметския пост за повторно, по безапелационен метод, има доста по-голям смисъл от просто избор на кмет. " Демокрацията победи авторитаризма на Ердоган, едноличната му власт ", разяснява анализаторът Мурат Сабунджу.

" Аз съм план на републиканска Турция, на Турция на Ататюрк ", сподели Имамоглу, наблягайки на нуждата от завръщането към светските правила, които са основополагащи за турската република, учредена от Ататюрк, чиято 100-годишнина се навършва през 2023 година

" Трябваше да научим Партията на справедливостта и развиването, че може да загуби избори, да бъде победена точно посредством избори. Ние го постигнахме, освен това го направихме за повторно през тези 50 дни ", съобщи ръководителят на истанбулската организация на НРП Джанан Кафтанджъоглу, която показват за един от най-успешните стратези на предизборната акция на Имамоглу, довела до успеха му.

Спечелвайки контрола над огромната община на Истанбул, дружно с този над другите три огромни метрополии - Анкара, Измир и Адана, НРП получи солидно преимущество в локалните ръководства, макар че президентът Ердоган не пропусна да призове хората на ПСР, които са болшинство в препоръките на общините, по всякакъв начин да блокират самодейностите на ръководителите. В състава на общинския съвет на Истанбул НРП ще има 135 мандата против 180 на ПСР.

Тепърва ще се проучват факторите, които помогнаха на Имамоглу и респективно на НРП, на 23 юни да пречупят монопола на ПСР върху контрола на мегаполиса. Заслужава да се означи обаче ролята на младежите.

Мнозина от тези, които гласоподаваха за пръв път на тези избори, са от поколението, което израсна при ръководството на ПСР на Ердоган. Но огромна част от същото това потомство гласоподава за Имамоглу, съгласно разбори на резултатите от 31 март. Младите хора се оказаха най-недоволните и сериозно настроени към Ердоган, макар че при първия и втория му мандат като министър председател го подкрепяха. Но картината се промени. Като се стартира от безработицата, която при младежите надвишава 22 % и се стигне до възбраните, табутата, въведени върху метода на живот на хората, погледите на младите се обърнаха към Имамоглу.

" Бинали Йълдъръм да вземем за пример в предизборната пропаганда даде обещание 10 GB интернет на младите, само че по какъв начин ще го употребяваме, откакто точно неговата партия забрани Уикипедия ", възкликна Седат Мутлу, до неотдавна чиновник в текстилна компания, която банкрутирала.

" Това е революцията на младите, искащи свободата да си уреждат живота ", споделя коментаторът Мурат Сабунджу.

Имамоглу още в първата си тирада даде обещание, че ще се ангажира с разрешаването на проблемите на младежите.

Подобно на младежите, дамите в Турция също дадоха доста мощна поддръжка на Имамоглу.

КЪДЕ СГРЕШИ УПРАВЛЯВАЩАТА ПСР?

Една от грешките, които се разясняват през последните дни, е обвързвана с кюрдския електорат.

Всъщност малко настрана от медийния поток в България остана един епизод от предизборната акция на ПСР, в който бе замесен водачът на ПКК Абдуллах Йоджалан. В писмо от пандиза, което огласи не какъв да е, а Анадолската държавна организация, и за което Българска телеграфна агенция заяви (на 21 юни), той прикани кюрдския електорат да остане безпристрастен. Самият Ердоган взе отношение по писмото, като съобщи, че в управлението на прокюрдската партия, която на 31 март поддържа Имамоглу, се води битка за превъзходство сред Йоджалан, който излежава доживотна присъда на острова-затвор Имралъ, и младия съпредседател на Демократичната партия на народите Селяхаттин Демирташ, чийто депутатски мандат бе лишен и също е в пандиза. С този ход Ердоган евентуално е целял да вбие чеп измежду прокюрдските водачи и по този начин да притегли към Бинали Йълдъръм тези кюрди, които на 31 март не се явиха пред урните.

Ходът обаче се оказа политически гаф, тъй като този път огромна част от електората на съдружника на Ердоган - националистите на Девлет Бахчели, не се яви да гласоподава. Тъкмо когато Йълдъръм и пропагандаторите на ПСР и на Бахчели опитваха да изгладят и да създадат допустима за електората ролята, която изиграха за касирането на вота на 31 март, а Йълдъръм ръсеше обещания след обещания, пристигна гафът с Йоджалан.

ЕКРЕМ ИМАМОГЛУ - НОВОТО ЛИЦЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА АРЕНА

Известният коментатор Айдън Енгин уточни, че вотът в неделя има бездънен смисъл и значение и за бъдещето на Турция, освен на Истанбул.

" Политическата сцена в Турция завоюва ново лице - младият, деятелен и кадърен Екрем Имамоглу. В първата си тирада, откакто за повторно завоюва кметския пост, той построи доста умни фрази, които подсказват, че още в първите часове след встъпването в служба ще успее да обори вероятните провокации, компромати, които ще се пробват да му вършат в огромната община на Истанбул, където ПСР има болшинство. В същото време Имамоглу акцентира още един път позицията си да бъдат обгрижвани всички жители, без дискриминиране на който и да било. Това е потребност, която разединената турска общност усеща доста остро ".

ВЯТЪРЪТ НА ПРОМЕНИТЕ

се чака да засегне освен Истанбул, само че и Турция. Турският президент обича постоянно да повтаря, че който изгуби Истанбул, ще изгуби Турция. Изхождайки от тази позиция, неизбежно е загубата на ПСР в Истанбул да засегне и бъдещето на Турция. Как?

Ето мнението на анализатора Мехмет Сойдан: " Следващите избори за президент и за парламент са след 4,5 години, през 2023 година ", споделя той. " Ако ПСР не направи решителни стъпки за превъзмогване на икономическата рецесия, предварителните избори стават неотложни и НРП би ги спечелила ".

Говорейки за вероятните сюжети, би трябвало да отбележим и ролята на Мерал Акшенер, водач на " Добра партия ", съдружник на НРП.

" Добра партия " не съумя да прескочи 10-процентовия предел за влизане в Народното събрание на миналогодишните избори, само че все пак може да се чака все по-често да приказваме за нея.

Според близки до държавното управление коментатори загубата на повторния избор е неочакван и тежък удар за ПСР и Ердоган. Очакванията са, че това ще провокира промени в кабинета. Вероятно Ердоган ще в профил някои министри, а други ще размести. Един от министрите, за които се твърди, че ще бъде заменен, е вътрешният министър Сюлейман Сойлу. От регионалната организация на ПСР са настояли да бъде отхвърлен ръководителят Мустафа Шентоп.

До ранни зори поддръжниците на Имамоглу честваха, откакто към момента неокончателните резултати демонстрираха безапелационна победа. Стотици поддръжници се събраха пред централата на НРП със флагове, фойерверки, възгласи " Всичко ще бъде доста хубаво ", което бе предизборният девиз на Имамоглу, трансформирал се в ключова дума за милиони истанбулии.

Централният бул. на азиатския бряг на Истанбул почерня от хора в продължение на няколко километра.

Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу, който предходната година мина пеш от Анкара до Истанбул в символ на митинг против репресиите на Ердоган, сияеше от благополучие. В тирада в Анкара пред централата на НРП той съобщи: " Въпреки всички форми на напън, макар всички механизми на държавната власт, която използваха против нас, хората в тази страна демонстрираха, че избират демокрацията, а не репресиите и подправената народна власт. Ние написахме епоса на демокрацията ".

Нощта на 23 против 24 юни ще се запомни като първата от 17 години насам, в която турският президент Реджеп Тайип Ердоган не държа победна тирада от балкона на централата на ПСР, както правеше след всички избори. Това право завоюва турската съпротива с Екрем Имамоглу. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР