Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев не се поддава на

...
Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев не се поддава на
Коментари Харесай

Етичната комисия: Гешев не се поддава на заплахи!

Кандидатът за основен прокурор Иван Гешев не се поддава на закани и директен или индиректен напън. Той е правилен, идеологичен. Умее да изслушва и възприема разнообразни отзиви. Открит е в връзките си с сътрудниците и показва към тях почитание, приемливост и диалогичност. Това са част от изводите на Етичната комисия към прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет за нравствените качества на номинирания за основен прокурор.

По сходство на Комисията по атестиране и състезанията, която през вчерашния ден предприе отчет през днешния ден същото направи и Етичната комисия. Двата отчета ще бъдат изпратени на прокурорската гилдия. При приемането на отчета през днешния ден участва и Иван Гешев.

Друг извод в документа е, че не е известно претендентът за основен прокурор да се е възползвал от служебното си състояние, както и не позволява прояви на дискриминация и че има безупречна известност.

С държанието си Гешев е образец за морал и честност и покачва престижа на прокуратурата, е изводът на Комисията.

В отчета те са се спрели и на няколко сигнала против него, множеството от които, подадени през последните месеци. Проверката на Комисията е открила, че Гешев не е нарушил етичните правила на магистратите.

По време на съвещанието на претендента за основен прокурор бяха заложени и няколко въпроса, свързани най-много със сигналите. Единият от тях бе за разделянето на управляващите, а сигналът е във връзка негово изявление по Българска национална телевизия.

" Едно мое изречение беше извадено от подтекста умишлено. Каквото и да бях споделил, нещо щеше да бъде извадено. Моето мнение е, че имаме проблем не с разделянето, а с взаимоотношението и контрола. Трябва да се построяват мостове, а не да се издигат стени ", отговори Гешев.

Членовете на Комисията го попитаха на какво се дължат зачестилите сигнали против него. " На засегнатите стопански, политически и престъпни ползи ", отговори той. " Но това е единствено началото, ще има още доста сигнали и медийни изявления. Не се тормозя от каквито и да е сигнали ", сподели Гешев и добави, че в действителност сигналите са част от прокурорската работа.

Той добави още, че процедурата по желание на основен прокурор у нас е една от най-откритите и почтени.

Докладът беше признат единомислещо от Комисията като систематизираният извод в него е, че Иван Гешев съблюдава условията на етичния кодекс на магистратите и има нужни нравствени качества. Комисията отбелязва още, че след 2016 година, когато той оглавява спецпрокуратурата, тя е постигнала обилни триумфи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР