Кандидатът на Възраждане за кмет на София - Николай Дренчев,

...
Кандидатът на Възраждане за кмет на София - Николай Дренчев,
Коментари Харесай

Николай Дренчев, Възраждане: Широкото въвеждане на нови технологии, може да превърне София в „умен” град

Кандидатът на Възраждане за кмет на София - Николай Дренчев , показа с нас, някои от своите проекти за превръщането на столицата ни в така наречен „ smart city " или интелигентен град. Smart city е идея за ръководство на огромни урбанизирани територии, която се ползва все по-широко в редица международни мегаполиси като Ню Йорк, Лондон, Хамбург, Токио, Сингапур и други Основава се на концепцията, че огромните градове, могат да бъдат ръководени доста по-ефективно, при доста по-ниски разноски, в случай че в осъществяването на тази задача се употребяват разнообразни типове електронни датчици и връзки за събиране на данни, които по-късно се обработват и проучват за дейно ръководство на активите и ресурсите на града.

Според Николай Дренчев, най-общо обаче, когато се приказва за „ умни " технологии в необятен подтекст, през днешния ден се има поради намирането на оптимално решение от огромни, многомерни динамични системи, работещи с огромни масиви от входни данни, за усъвършенстване на разнообразни параметри, да вземем за пример - понижена консумация на сила, усъвършенстван трафик при по-ниски разноски, по-висока надеждност на услуги, по-малко замърсяване на въздуха и така нататък

Кандидатът на Възраждане за столичен градоначалник, изброи главните публични системи в София, в които въвеждането на „ умните " технологии е най-належащо, и в това време, може да стане най-лесно:

Градски превоз : „ Например, допустимо е София да построи такава умна система за ръководство на градския превоз, която да е основана на технология от вида „ predictive optimization ", което е едно от направленията в транспортния бранш, по които в Европа се работи интензивно. Това би направило допустимо планирането освен на маршрутите и връзката сред другите типове превоз, само че и обмисляне на прецизен график с време, цена и други възможности за напредване на пътуващите. Подобна система би оптимизирала разноските (между 10% и 30%), като в това време може да увеличи успеваемостта на транспортната мрежа. Подобни системи се употребяват от множеството огромни европейски градове. "

Административно обслужване: „ Макар че не е техническа и софтуерна оригиналност, връзката сред жителите и общинската администрация би могла да се прави напълно цифрово през приложение на телефона, като това е изцяло допустимо в кратковременен проект (1-2 години). Това значи жителите да могат елементарно да подават молби, заявки или да получават информации и данни. Ще разреши редуциране на разноските в общинската администрация и ще спести доста изгубено време на жителите. "

Екология: „ Друг доста изострен проблем на София е нечистият и рисков за здравето въздух. Само с слагане на сензори за премерване на равнищата на замърсяване и визуализирането им на картата, няма да можем да се преборим дейно. На помощ на столичани би трябвало да се включат цялостен набор от принадлежности - от аналитично-прогнозни за евентуални замърсявания, включващи синоптични данни, авто трафик, строителни действия, замърсявания от изгаряне на твърди горивни материали и други, до приложението на получените оценки в ръководството на съответните детайли "

Паркирането: „ Друга предпочитана задача за нас е построяването на паркинги. Те ще бъдат оборудвани с електронна система, която да демонстрира отдалечено и в действително време броя на свободните паркоместа. Всеки водач ще може да ревизира през телефона си кой е най-близкият паркинг и дали има свободни места в него. "

Пътен трафик: „ Умните светофари като план не са нещо ново. Всички сме чували за т.нар „ зелена вълна " - нещо, което се сътвори преди няколко десетилетия. Както тогава, по този начин и в този момент проблемите опират до това, че реализацията на сходни планове компрометира тяхната целенасоченост. Често сходни планове се осъществят, тъй като се финансират под шапката на разнообразни стратегии и фондове за новаторски планове - т.е обслужват строго финансови ползи.

В България имаме стартъп компании, които могат да разработят положителни логаритми за динамично ръководство на светофарите и да улеснят трафика. Гугъл предлага данни в действително време, които могат да бъдат употребявани за входни данни към оптимизационни логаритми за решение на сложна задача, целяща понижаване на общото директно време в града. "

В умозаключение, Николай Дренчев добави, че „ умните технологии ", без подозрение могат сензитивно да подобрят качеството на живота в столицата, както и да усъвършенстват разноските за нейното по-ефективно ръководство, само че също по този начин, би трябвало да се внимава, да не се позволяват „ софтуерни скокове " при въвеждането на такива системи. Приложения на умните технологии би трябвало да се търсят и оферират там, където са изчерпани всички останали „ стандартни " решения и практики, плод на обикновени здрав разсъдък, подготвеност и професионализъм.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР