Кандидатът на управляващата партия Бола Тинубу беше обявен в сряда

...
Кандидатът на управляващата партия Бола Тинубу беше обявен в сряда
Коментари Харесай

С мотото "Мой ред е" кандидатът на управляващите спечели президентските избори в Нигерия

Кандидатът на ръководещата партия Бола Тинубу беше разгласен в сряда за победител в оспорваните президентски избори в Нигерия.

70-годишният деец политик получи 36% от гласовете, демонстрират формалните резултати.

Основният му противник Атику Абубакар има 29%, а лейбъристът Питър Оби - 25%. Техните партии отхвърлиха резултатите и желаеха повтаряне на изборите, оповестява Би Би Си.

Нигерийският изборен закон гласи, че претендент може да завоюва, в случай че получи повече гласове от противниците си, при изискване че има 25% от гласовете в най-малко две трети от 36-те щата и във федералната столица Абуджа.

Опозиционните партии отхвърлят резултатите като артикул на неправилен избирателен развой, който претърпя голям брой механически усложнения заради въвеждането на нова технология от Централната изборна комисия, и във вторник приканиха ръководителя й да подаде оставка, написа Ройтерс.

Кой е Бола Тинубу

През по-голямата част от политическата си кариера новоизбраният президент на Нигерия Бола Тинубу упражнява власт зад кулисите и е необятно считан за " кръстник ", който употребява необятна мрежа от покровителства, с цел да поддържа претенденти за за заемане на разнообразни длъжности, в това число досегашния президент Мухамаду Бухари. Тинубу е и един от най-богатите политици в Нигерия - най-многолюдната страна в Африка.

 Членове на изборна комисия в центъра на Лагос броят бюлетините от президентските избори в събота
© Reuters

Членове на изборна комисия в центъра на Лагос броят бюлетините от президентските избори в събота

Той изиска от гласоподавателите да го изберат въз основата на неговия опит по време на двата му мандата като губернатор на щата Лагос при започване на века, по време на които той съумя да понижи тежките закононарушения, усъвършенства казуса със тапите и разчисти планините от боклуци.

Въпреки, че акцент на акцията на Тинубу беше възобновяване на най-големия град в Нигерия- Лагос, той беше надвит в града от Оби - относително ново лице в нигерийската политика. Оби активизира поддръжката на доста младежи, изключително в градските региони, разклащайки двупартийната система на страната.

 Избори в най-голямата стопанска система в Африка може да разрушат статуквото Избори в най-голямата стопанска система в Африка може да разрушат статуквото

Тинубу завоюва множеството други щати в родния си югозападен район, води акцията си под мотото: " Мой ред е ".

70-годишният политик обаче от време на време изглеждаше нежен на обществени места, заваляйки речта си и отговаряйки на въпроси с баналности, и пропускайки няколко събития от акцията, което породи подозрения до каква степен ефикасен би бил той отпред на Нигерия, която е най-големият експортьор на нефт в Африка.

След като беше заставен да избяга в заточение след идването на военните на власт при започване на века, в този момент Тинубу ще има комплицираната задача да позволи тези и други проблеми в най-населената африканска страна, която е и най-големият експортьор на нефт на континента, написа Би Би Си.

Президентът на Нигерия Мухамаду Бухари се отдръпва след два мандата на поста, белязани от икономическа застоялост и възходяща неустановеност в цялата страна - от ислямистки протест в североизточната част до народен рецесия с отвличания за откуп и сепаратистки набези в югоизточната част на страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР