„Разбира се“ Тръмп загуби изборите през 2020 г., казва кандидатът на републиканците ДеСантис

...
Кандидатът на републиканците за президент Рон ДеСантис каза, че бившият
Коментари Харесай

Кандидатът на републиканците за президент Рон ДеСантис каза, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е загубил изборите в Съединените щати през 2020 г., в най-ясните си изказвания, но отхвърля фалшивите твърдения на Тръмп, че резултатите бяха помрачени от широко разпространена измама.

„Разбира се, че загуби“, каза губернаторът на Флорида, който е смятан за най-големия съперник на Тръмп за номинацията на Републиканската партия през 2024 г., в интервю, публикувано в понеделник за американския новинарски канал NBC.

„Разбира се. Джо Байдън е президентът“, каза ДеСантис.

Неговите коментари идват в момент, когато голямо мнозинство от републиканските гласоподаватели продължават да вярват на фалшивите твърдения на Тръмп за изборни измами, което прави потвърждението на резултатите от 2020 г. отговорност в партията, според някои експерти.


ДеСантис – който седи на второ място след Тръмп в надпреварата за републиканците според скорошни социологически проучвания – зае двусмислена позиция относно фалшивите твърдения на Тръмп от години и продължи да критикува методите, използвани за разширяване на достъпа до гласуване по време на интервюто на NBC.

Губернаторът повтори загрижеността си относно методите на гласуване от изборите през 2020 г., като гласуване по пощата, но като други републиканци, той каза, че ще приеме методите, които е критикувал.

„Не мисля, че изборите бяха добре проведени, но също така мисля, че републиканците не отвърнаха на удара. Трябва да отвърнеш на удара, когато това се случи,” каза ДеСантис.

Откраднатите изборни твърдения послужиха като основа за усилията на Тръмп да отмени резултатите от изборите през 2020 г., които той загуби от президента Джо Байдън.

Американските прокурори казаха, че натиска на бившия президент включва кампания за натиск срещу държавни служители и е довела до тълпа от негови поддръжници, превзели Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. в неуспешен опит да попречат на Конгреса да удостовери победата на Байдън.

Миналата седмица Тръмп пледира невинен в съдебна зала във Вашингтон, окръг Колумбия, по четири престъпления, свързани с кампанията му за намеса в изборите през 2020 г. Той отрече каквото и да е нарушение и каза, че случаят е доказателство за „политическо преследване“ и заговор срещу него.

В публикация на своя уебсайт Truth Social в понеделник, Тръмп осъди специалния прокурор на САЩ Джак Смит, който ръководи разследването на действията му от Министерството на правосъдието, като нарече Смит и отдела „побъркани“.


Междувременно интервюто на ДеСантис с NBC идва, когато той се опитва да вдъхне нов живот на неуспешната си кандидатура за президентския пост.

44-годишният мъж се бори да си намери ниша в надпреварата за републиканската номинация, позиционирайки се като по-стабилна фигура от Тръмп, като същевременно понякога атакува обхванатия от скандали бивш президент отдясно по въпроси като права на LGBTQ.

Откакто официално стартира кампанията си през май, ДеСантис изостава от Тръмп в социологическите проучвания.

Проучване на Ню Йорк Таймс/Сиена Колидж, публикувано миналата седмица, показа, че Тръмп има 54 процента подкрепа сред вероятните първични гласоподаватели на Републиканската партия, в сравнение със 17 процента за ДеСантис.

„Повече от три четвърти от републиканските избиратели гледат положително на Тръмп, а две трети гледат положително на ДеСантис“, каза Дон Леви, директор на Изследователския институт на колежа в Сиена, в изявление, публикувано заедно с резултатите от проучването.

„Въпреки това гласоподавателите на Републиканската партия в преобладаващата си част виждат Тръмп, а не ДеСантис, като силен лидер, способен да свърши нещата и най-добре способен да победи президента Джо Байдън.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР