Кандидатът на ПЕС Франс Тимерманс положи основата на бъдеща лява

Кандидатът на ПЕС Франс Тимерманс положи основата на бъдеща лява ...

Политико: Тимерманс положи основата на лява коалиция срещу монопола на ЕНП.Кандидатът на ПЕС Франс Тимерманс положи основата на бъдеща лява коалиция - така вестник "Политико" коментира поведението му на снощния дебат с шестимата негови конкуренти за поста председател  на Европейската комисия, който се проведе в Брюксел.

Тимерманс използва големия дебат, за да изрази стремеж за лява коалиция, която би могла да пробие монопола на десноцентристката партия ЕНП начело на ЕС, коментира изданието, цитирано от БНР. Като пример "Политико" дава отговора му по темата за климатичните промени, в който той хвали усилията на социалистите, зелените и левите и подчертава, че те могат да обединят широк спектър от политици.

Той се обърна към конкурентите си от Зелената партия Ска Келер и европейската левица Нико Куе така:

"И тримата имаме достатъчно богат опит в Европейския парламент през последните пет години. Моето предложение към тях е - нека работим заедно през следващите пет, за да сме сигурни, че следващата комисия ще постави кризата с климатичните промени най-високо в дневния си ред. Сигурен съм, че ще можем да убедим много хора в семейството на либералите, за да създадем съюз от Ципрас до Макрон".

Белгийската телевизия РТВФ отбелязва, че кандидатът на ЕНП Манфред Вебер е бил основната мишена на останалите кандидати, както и че му е било трудно да отвръща на ударите.

„Този, който вече бе представян като човек без опит в държавната политика и без много обаяние, трудно ще убеди европейските лидери, че трябва да наследи Жан-Клод Юнкер и че е човекът на надеждата, както сам обича да се представя“, заключава РТБФ.

Източник: banker.bg