Кандидатът на опозицията в Турция Екрем Имамоглу печели повторните избори

...
Кандидатът на опозицията в Турция Екрем Имамоглу печели повторните избори
Коментари Харесай

Близо 5 милиона са гласували Екрем Имамоглу да е кмет на Истанбул

Кандидатът на опозицията в Турция Екрем Имамоглу печели повторните избори за кмет на Истанбул, сочат неофициалните данни от извършеното през вчерашния ден гласоподаване. Президентът Реджеб Ердоган насочи поздравления към Имамоглу и изрази вяра резултатите да са от изгода за всички.
Ердоган отрави своето обръщение в обществените мрежи, като наруши традицията от 25 години насам да произнася обществена тирада след продобиване на избор от партията му, оповестява БНР.

Десетки хиляди поданици на Истанбул честваха по улиците на града резултатите от локалните избори, в които завоюва опозиционният претендент Екрем Имамоглу. Това беше второ гласоподаване в Истанбул през последните 3 месеца, откакто резултатите от вота през март бяха анулирани след оборване на резултатите от ръководещата партия на президента Ердоган.

Според неокончателните данни той получава над 54% от гласовете или доверието на 4,7 млн. души. За противника му Бинали Йълдъръм са дали своят вот към 3,9 млн. гласоподаватели или 45 на 100 от взелите присъединяване във вота. При обработени 100% от протоколите разликата сред двамата съперници е 806 782 гласа в интерес на претендента на опозицията, оповестява организация АНКА.

Останалите претенденти общо печелят по-малко от 1% от гласовете. Недждет Гьокчънар от Партията на щастието печели 0.55% (47 540 гласа), Мустафа Илкер Юджел от партията „ Ватан “ – 0.17% (15 170 гласа), а 17 самостоятелни претенденти си разделят общо 0.16% от вота (13 859 гласа). Избирателната интензивност в мегаполиса е 84,42% - от 10 570 022 гласоподаватели са дали своят вот общо 8 868 664 души. Невалидните бюлетини са 172 112.

Бинали Йълдъръм поздрави противника си за успеха.Според Екрем Имамоглу с изборите е отворена нова страница, стартира интервал на приятелство и обич и се поставят завършек на разхищенията, арогантността и изключването.

Имамоглу изиска допустимо най-скоро среща с президента Реджеб Ердоган и се обърна към него с думите:

„ Уважаеми господин президент, значимостта да се работи в естетика и съдействие сред централната и локалната власт по незабавни въпроси на Истанбул като подготовката за трусове, по-бързия градеж на метрото и бежанските въпроси “.

По-късно Имамоглу се насочи към квартал „ Бейликдюзю “, на който беше кмет и произнесе тирада пред няколко хиляди свои симпатизанти. Той подчертава, че желае приобщаване, а не делене и даде обещание, че дружно с хората ще се построи народна власт, правдивост и бъдеще. На трибуната до него с изключение на формалните лица беше и момчето, което първо произнесе фразата „ Батко Екрем, всичко ще бъде наред! “, която бързо завоюва известност и се трансформира в слоган на акцията на Имамоглу.

„ Написахме демократична легенда “, разгласи водачът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу пред няколко хиляди поддръжници на партията в Анкара. Според него всичко е почнало с Марша за правдивост през лятото на 2017 година и с настояването на хората за правдивост, независимост и права.

В пост в „ Туитър “ турският държавен глава написа, че поздравява спечелилия изборите съгласно неокончателните резултати Имамоглу.

" Това общество ще бъде наградено със независимост. Това общество също по този начин ще поправи несправедливостите. Вярвам в нашите хора. Мисля и че хората имат религия в демокрацията. Благодаря на президента Ердоган и моя конкурент Йълдъръм, които ме поздравиха за успеха ", сподели Екрем Имамоглу.

Председателят на Висшия изборен съвет Сади Гювен разяснява, че окончателните данни ще бъдат качена на уеб страницата на съвета до сутринта и мандат на новоизбрания кмет ще бъде връчен незабавно щом изтече законовият период за подаване на тъжби за отминалите избори.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР