Кандидатът на опозиционната Социалдемократическа партия и бивш премиер на Хърватия

...
Кандидатът на опозиционната Социалдемократическа партия и бивш премиер на Хърватия
Коментари Харесай

Бивш премиер победи Колинда Грабар-Китарович на президентските избори в Хърватия

Кандидатът на опозиционната Социалдемократическа партия и някогашен министър председател на Хърватия Зоран Миланович победи сегашния хърватски президент Колинда Грабар-Китарович на втория тур на президентските избори, създаден през вчерашния ден. Това оказват данните от преброени 99 % от бюлетините, съобщи " Асошиейтед прес ". Преднината на Миланович е с над 100 000 гласа над Грабар-Китарович, показва ДПА.

След преброяването на 99 на 100 от гласовете Миланович получава 53 на 100 против 47 на 100 за Грабар-Китарович, която бе излъчена от ръководещата Хърватска демократична общественост, добавя АП.

В Хърватия президентът има най-вече церемониални функционалности, тъй като не може да постанова несъгласие на закони, отбелязва " Ройтерс ". Президентът обаче има въздействие върху външната политика, защитата и сигурността.

Изборните резултати са удар по ръководещите консерватори в миг, в който Хърватия пое за шест месеца ротационното председателство на Европейския съюз, отбелязва АП. Вотът е тест и за настройките преди парламентарните избори, планувани за по-късно тази година.

Екипът на Миланович и неговите последователи в неговата изборна централа ликуваха при съобщаването на резултатите. Миланович благодари на поддръжниците си и на доброволците, подкрепили акцията му.

 Колинда Грабар-Китарович
© Reuters

Колинда Грабар-Китарович

" Благодаря на всички доброволци, на всички вас, които ме подкрепяхте през последните шест месеца. Хора, благодаря ви ", написа във " Facebook " Миланович. " Това не беше лека победа, само че тя беше чиста ", добави Миланович, представен от ТАСС. Той разясни, че има желание да отпразнува случилото се и след това да си легне.

" Хърватските жители ме избраха да бъда президент на Хърватия, на хърватите и на тези, които не са хървати. Знам, че на някои не харесвам, само че би трябвало да продължим напред и да избегнем раздялите ", добави Миланович.

Сътрудници на Грабар-Китарович пък споделиха, че ще изчакат цялостните резултати, само че признаха, че разликата сред двамата претенденти е такава, че не може да се чака нещата да се трансформират.

Подкрепата за 51-годишната Грабар-Китарович пострада от серия от гафове в предизборната й акция. Тя се опита да притегли крайнодесните гласове, като загатна за единството на Хърватия по време на войната през 1991-1995 година

53-годишният Миланович пък се надява да си върне известно въздействие върху либералите в предоминиращо консервативната страна. Склонен към популистки отклонения като министър председател, той изгуби известността си, откакто беше свалено неговото държавно управление през 2016 година Днес той твърди, че си е взел поука и е помъдрял, показва АП.

Въпреки че Хърватия е член на Европейски Съюз, тя към момента има проблеми с корупцията и стопански проблеми. Това останаха неразрешени въпроси след опустошителната война от 1991 до 1995 година Партията на Миланович и тази на Грабар-Китарович преобладават политиката в Хърватия, откогато тя се отдели от някогашна Югославия, добавя ДПА.

Миланович е посланик и някогашен правист, който късно навлезе в политиката. Той споделя, че желае да откри климат на толератност в страната си, добавя " Франс прес ". Според критици е парвеню, а съгласно последователите е просветен, образован и упорит. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР