Кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров ще отиде на балотаж, но

...
Кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров ще отиде на балотаж, но
Коментари Харесай

Балотажът в Пловдив е сигурен, но не е ясна втората страна

Кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров ще отиде на балотаж, само че дали против него ще се изправи Славчо Атанасов - Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ или Дани Каназирева от „ Съюз за Пловдив ”, още не може да се реши. Така заключи през днешния ден изводите от социологическо изследване на организация „ Неохрон ” Николай Близнаков, съобщи кореспондент на .
Анкетите са направени в интервала 7-13 септември и има още доста неясноти. Те касаят най-вече настройката на пловдивчани, които не са в твърдите ядра и на трите политически обединения. Здравко Димитров води към този момент с към 26%, което е по-ниско от аналогичните настройки към предшественика му Иван Тотев. Сходна е поддръжката и за другите двама претенденти. Българска социалистическа партия скоро издигна претендент за кмет - Николай Радев, който още не е почнал акцията си. От това, на процедура нулево равнище, той печели 7% поддръжка, което дава отговор като размер на досегашното показване на левицата в локални избори в Пловдив. Всички останали претенденти, които обявиха присъединяване в кметските избори са под 4%. Изненади откъм тях не се чакат, интригата е към двойката, която ще се яви на балотаж. Ако се резервира наклонността, поддръжката и за тримата ще пораства с наближаването на изборите. За отбелязване е, че максимален напредък в това отношение прави Дани Каназирева, която трети път се явява на локален избор и има свое непокътнато място като общински консултант към този момент в три мандата.

Що се отнася до партийните листи за общински съветници, локалният парламент се обрисува още веднъж пъстър с превес, само че не и болшинство, за ГЕРБ. Тук поддръжката е по-голяма, в сравнение с за претендента за кмет - 34%. За НФСБ/ВМРО декларират поддръжка 16% от интервюираните, за Съюз за Пловдив - 14%, за Българска социалистическа партия – 11 %. Останалите гласове, в това число за самостоятелните претенденти, се разпиляват под границата на 4%.
Какви проблеми би трябвало да взема решение новата локална общинска власт съгласно пловдивчани? Анкетираните се солидаризират към няколко съществени болки - високите налози и такси, тежкият трафик и тапите, неуредиците в градския превоз и все по-трудното паркиране, нечистата околна среда, корупционните покупко-продажби и разпродажбите на общинско имущество, неналичието на бистрота и отчетност.
" Неохрон " изследва и мнението на интервюираните пловдивчани за работата на фондация „ Пловдив 2019 ”, заета с провеждането на Европейската столица на културата. Едва 18% я правят оценка като добра, 22% - като неуспех, а най-вече от всички - 42% мислят, че тя има доста изпуснати шансове и несъществени изяви. Впрочем 18% от интервюираните въобще нямат мнение по въпроса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР