Кандидат за шеф на едно от най-важните съдилища в държавата

...
Кандидат за шеф на едно от най-важните съдилища в държавата
Коментари Харесай

Пратиха на Инспектората кандидат-шеф, говорил 33 пъти с Красьо Черничкия

Кандидат за началник на едно от най-важните съдилища в страната - Административен съд-София град (АССГ), отива за инспекция в Инспектората. Досега Инспекторатът бе пропуснал да се сезира въобще по случая със арбитър Добромир Андреев.

Иначе през днешния ден членове на Висш съдебен съвет даже предложиха очни ставки на Андреев и съдийки, които с името си настояват, че ги е натискал по какъв начин да вземат решение избрани каузи. И освен... 
Конкурсът и малко предистория
Всичко това стана в границите на оповестения конкурс на Съдийската гилдия кой да оглави АССГ - избор, чакан с голям интерес и който не трябваше по принцип този състав да прави (защото е с изминал мандат). Важността на АССГ даже за неспециалистите може да се илюстрира най-малкото със скорошните произнасяния за компанията, контролираща ГКПП-Капитан Андреево, или за " Брикел ", свързвана с Христо Ковачки.

Поради здравословни аргументи обаче самият Андреев не пристигна. Днес до Висш съдебен съвет се разходиха единствено другите две кандидатки за началник на стратегическия съд - Красимира Милачкова и Милена Славейкова-Рукова.

Кой обаче е Андреев, за когото предварително се чува, че " мачът бил свирен " в негова изгода - описа в неотдавнашен свой материал изданието. Данните са най-вече цитати от общото заседание на АССГ през март, когато се издигат кандидатурите.

След представянето на кандидатурите за нов началник думата взима арбитър Антоанета Аргирова. Тя споделя, че удостоверение за качествата на съдията е професионалният му път. И показва във връзка с арбитър Добромир Андреев:

„ Свидетелство за качества е и дадената рекомендация от Висш съдебен съвет към този сътрудник да хигиенизира персоналните си контакти поради оповестени обществено 33 диалога с Красимир Георгиев, останал печално прочут като Красьо Черния и като неофициалния кадровик на правосъдната власт.

Свидетелство за качества е, че този същият претендент, до момента в който е в бил в Административен съд – София – град, си е разрешавал напън за съответния резултат по каузи, нещо, което още двама сътрудници могат да потвърдят “.

Скандалът „ Красьо Черния “, както е прякорът на Красимир Георгиев, избухва през 2009 година, когато тогавашният член на Висш съдебен съвет Иван Колев оповестява, че „ тъмничък човек с ланци “ от Плевен безусловно предлага и продава административни постове на магистрати против 200 хиляди лева Оповестяването на тази информация проваля следствието на прокуратурата, а Висш съдебен съвет открива, че 32 магистрати участват в " тефтерчето на Красьо ", измежду които и арбитър Андреев – по това време областен арбитър във Варна. Тогава даже двама членове на Висш съдебен съвет " от тефтерчето " напущат заради морални съображения - нещо, нечувано в годините от този момент насам.

Висш съдебен съвет установи, че сред Георгиев и Андреев има 33 входящи и изходящи позвънявания в интервал от един месец - 7 май до 6 юни 2009 година Андреев не е осъден с претекст, че не печели състезанието за ръководител на районен съд – Варна, в който взе участие. Така за него следствието на Висш съдебен съвет завършва с превръщане на внимание да усъвършенства хигиената на контактите си.

В изявлението си на въпросното заседание арбитър Боряна Петкова също насочва вниманието на сътрудниците си към абсурда с Красьо Черния и декларира, че името на арбитър Андреев тогава е обсъждано „ във връзка неговите странни връзки с едно лице, за което се обсъждаше доста в обществото, че кадрува и оказва въздействие при назначението на съдии в правосъдната система “.

„ Въпросните 33 входящи и изходящи позвънявания... не знам по какъв начин го възприемате вие, само че аз с моите най-хубави другари не се слушам 33 пъти в границите на един месец. Единствената причина, заради която той не е бил уволнен от правосъдната система е това, че не е бил назначен на подобаващ пост, за който е кандидатствал, само че пък му е обърнато съществено внимание по отношение на хигиената на неговите контакти - припомна съдийката във връзка странния шанс, който извадил сътрудника ѝ.

За мен контакти с хора от ъндърграунда не считам за естествени и допустими и считам, че това е въпрос на нрав. Това, което се е случило през 2009 година, не считам, че той е изчистил тези свои контакти “, показва тя и споделя, че не трябва съдиите да си затварят очите за етичните и морални качества на този претендент, които „ са в прорез с Етичния кодекс на магистрата и в никаква форма не спомагат за неговата безпристрастност, чест и достолепие в обществото “.

Добавя, че в случай че съдиите предпочетат този претендент, ще наподобяват в очите на хората по същия метод, „ избирайки човек с безусловно компрометирани качества “. Съдия Петя Стоила припомня, че Андреев е арбитър от Върховен административен съд и пита би ли бил пръв измежду равни, когато изначално не е подобен.

Изказванията са посрещнати остро от част от съдиите, които сочат, че това е „ компроматна обстановка “ с „ персонални нападки “. „ Смея да кажа, че за всеки от нас, в случай че някой изиска да потърси и разрови, ще откри компромати, най-малко по някои от делата, които сме гледали “, декларира извънредно любопитно арбитър Калина Пецова.

Подкрепя я арбитър Елица Райковска с апел да не се води „ компроматна война “. Изтъква забележителния мотив, че даже и по наказателните каузи имало отминалост.

- Не знам по какъв начин можем да разясняваме за морал... - декларира тя, а от залата се чуват реплики:

- За морал отминалост няма.

Включва се арбитър Татяна Жилова, която както е известно, е и ръководител на Съюза на съдиите сега.

„ Потвърждавам думите на арбитър Аргирова, че арбитър Добри Андреев си разрешава да указва, да се обажда и да ходатайства по каузи и да изисква избран резултат. Това ли желаеме?!? Помислете си добре…Никой, в никакъв случай не си е разрешавал такова неща “, сочи тя и показва подозрение, че арбитър Андреев си е подобрил контактите.

На мен особено няма да ми е прелестно лицето на съда да бъде магистрат със противоречива биография “, безапелационна е съдийката.

Правното издание особено акцентира, че всички съдийки - авторки на изказванията за напън, са с безукорен престиж.
Днешното развиване на нещата
Макар че казусът е обсъждан в комисия " Професионална нравственос " на Висш съдебен съвет във връзка със настоящия избор, " Съдебни репортажи " приравнява дейностите на Висш съдебен съвет тогава и в този момент със " замазване и замитане под килима на основен въпрос, който заплашва репутацията на съда ".

Затова през днешния ден, макар да се разбра, че арбитър Андреев няма да се яви, думата взе Олга Керелска, която прикани - макар сполучливото прокарване на проблема пред Етичната комисия, той да се изпрати за спомагателна инспекция на Ипспектората на Висш съдебен съвет. И добави, че особено е питала - ИВСС не води такава инспекция (например да се е самосезирал).

Нещо повече - Керелска сподели че Етичната комисия на самия Върховен административен съд не се е възползвала от всички възможности - предложи, че ИВСС има право да провокира " самобитна очна ставка " или да употребява " и други доказателствени средства ".

" За да имат Съдийската гилдия, както и обществото цялостната убеденост, че са положени всички старания за изясняване на този случай ", обобщи Керелска.

Подкрепиха я Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова, а при гласуването - общо се събраха 8 " за " въпросът да отиде в ИВСС.

Не оказа помощ, че Драгомир Кояджиков (представител на Българска социалистическа партия и на някогашния Апелативен спецсъд) искрено присмехулно сподели на Керелска, че през вчерашния ден не е предложила такова нещо и очевидно...

"... Узряло е тази нощ при вас това предложение. "

На негова страна се изрече единствено и Боян Магдалинчев - че към този момент 3 пъти се занимавали с етичността на този арбитър и няма какво повече да му се ревизира.

Председателят на Върховен административен съд Георги Чолаков (чиито гласувания всекидневно към този момент указат накъде ще се склони монолитното болшинство в Съвета) разгласи, че също ще поддържа инспекция. Само сподели, че не е правилно, че етичната комисия на Върховен административен съд не е направила задоволително – това били доста деликатни връзки, тъй като са сред съдии.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР