Кандидат-учителите по предмети и мераклиите да се сдобият с тапия

...
Кандидат-учителите по предмети и мераклиите да се сдобият с тапия
Коментари Харесай

Учители и свещеници без такси за университет

Кандидат-учителите по предмети и мераклиите да се снабдят с диплома за свещеници, нуклеарни химици или физици са единствено част от бъдещите студенти, които ще бъдат освободени от такса в университета. Това ще стане допустимо посредством промени в Закона за висшето обучение, които Министерски съвет одобри.
Безплатно ще бъде образованието за учащите се в професионални посоки и предпазени специалности с най-голям предстоящ предстоящ дефицит на пазара на труда по лист, препоръчан от просветния министър и признат от кабинета. По този метод университетите ще могат да притеглят повече студенти в посоки, които да запълнят дефицита на фрагменти.
През пролетта просветният министър Красимир Вълчев съобщи, че без такса ще бъдат 8 професионални посоки - „ Педагогика на образованието по... “, „ Математика “, „ Енергетика “, „ Физически науки “, „ Химически науки “, „ Материали и материалознание “, „ Химични технологии “ и „ Религия и теология “. Освен към този момент изброените специалности към тях спадат и оптометрия, инженерна физика, статистика, приложна математика и други, написа Монитор.
За идната академична година за осемте посоки е очакван и спомагателен банкет. С измененията в закона ще бъде спуснат и мораториум върху откриването и преобразуването на висши учебни заведения и на съществени звена и филиали в държавните вузове. Той ще бъде в действие до приемането на национална карта която ще дефинира териториалната и профилната конструкция на университетите. Посредством нея ще се вземат решения дали даден район има потребност от откриване на нов университет или филиал по отношение на направленията, по които ще се прави образование. Картата би трябвало да бъде направена и одобрена в границите на година.
Промените засягат и частните университети. Филиали и колежи в техните структури в страната и чужбина ще могат да се основават единствено с акт на Министерски съвет и след позитивна оценка на съответния план от Националната организация за оценяване и акредитация. Институционалната акредитация ще бъде първична – за новооткрито или преобразувано висше учебно заведение, и следваща – за към този момент получена такава. Тя ще бъде годна за 6 години и ще се прави оценка от 0 до 10. Ако ВУЗ-ът не извърши някое от изискванията или пък получи оценка под 4, му се отхвърля акредитация. Университетът ще има 18 месеца, с цел да се поправя. При втора отказана акредитация или отвращение да му бъде направена ще се започва процедура по закриването му.
Освен това се поставя край и на така наречен летящи професори. След окончателното приемане на промените от Народно събрание всеки член в университетския състав ще може да взе участие в акредитация на единствено един университет. За обещано професионално направление тя ще се прави по едно и също време за всички вузове, в които то се преподава. Така всичките осем държавни университета в страна ще научат своята оценка по едно и също време.
Училищата пък ще могат да подписват съглашения с до два университета, с помощта на които ще могат да водят част от образователните си часове там. Това се отнася за учениците от 11-и и 12-и клас в школата по модули за придобиване на профилирана и професионална подготовка в тяхната област. Така учениците от гимназия с IT профил ще могат да карат часове в СУ или ТУ. Специализирана подготовка в региона на спорта, културата или изкуствата също ще може да се организира във ВУЗ-овете със съответното направление.
Промяната в ръководството на висшите учебни заведения планува Съветът на настоятелите на университета да включва в състава си и представител на общината, в която е седалището му. В състава на Академичния съвет на държавните висши учебни заведения със консултативен глас ще вземат участие и членовете на Съвета на настоятелите. Предвидено е министърът на образованието и науката да утвърждава политика за развиването на всеки вуз със стратегически цели и задания, целеви стойности и индикатори за осъществяването им при взаимоотношение със заинтригуваните страни до три месеца преди изборите за органи за ръководство на висшето учебно заведение. Министърът ще подписва контракт за ръководство с определения от Общото заседание на държавното образователно заведение ректор въз основата на тази одобрена политика, съдържаща и съответни стойности и индикатори, а ректорът ще изготвя годишен доклад за осъществяването на отговорностите по контракта. За поощряване развиването на държавните университети е планувано Министерският съвет да приема национални стратегии за развиване на държавните висши учебни заведения.
За да се подтиква професионалното развиване на младите нехабилитирани преподаватели и тяхната отговорност към развиването на висшето учебно заведение, с препоръчаните промени в органите за ръководство на висшето учебно заведение се усилва квотата на младите преподаватели. За облекчение на реализацията у нас на младежите, получили образованието си в задгранични висши учебни заведения, се вкарва двумесечен период за признаването на дипломите им за висше обучение, добито в чужбина, в това число и дипломи за добита степен, съответстваща на просветителната и научна степен „ лекар “. Промените дават опция за подписване на съглашения сред студенти и работодатели за стаж и обезпечаване на работно място след привършване на образованието във висшето учебно заведение. В договорите ще са записани възнаграждението и минималното време за работа при работодателя. Измененията и допълненията са в сходство със Стратегията за развиване на висшето обучение за интервала 2014-2020 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР