Кандидат-студентите, включително от Молдова и Украйна, ще полагат изпити на

...
Кандидат-студентите, включително от Молдова и Украйна, ще полагат изпити на
Коментари Харесай

Променят реда за кандидатстване на студентите с български произход

Кандидат-студентите, в това число от Молдова и Украйна, ще поставят изпити на равни учредения за банкет с всички останали страни

За идната образователна година България трансформира реда за кандидатстване в държавни висши учебни заведения в страната. Решението идва от Постоянната междуведомствена комисия по въпросите на просветителната активност измежду българите в чужбина. То планува, че кандидат-студентите, в това число от Молдова и Украйна, ще поставят кандидат-студентски изпити на равни учредения за банкет с всички останали страни. Изпитите ще бъдат под формата на онлайн проби, оповестява съветникът по обучение, просвета и преса в българското посолство в Кишинев Красимир Андреев.

„ Във връзка с кандидатстването за идната образователна година в държавни висши учебни заведения на България на молдовски жители от български етнически генезис посолството в Кишинев осведоми, че са отстранени квотите за обособени страни, а самостоятелният триумф ще е мерилото, с цел да станете български студент. За образователната 2023/2024 година не се плануват квоти за банкет за обособените страни. За плануваните в Постановление на Министерски съвет 103/1993 година 2000 места ще аплайват всички без оглед на съответната страна. Актуалната информация за кандидатстудентската акция ще бъде оповестена на интернет страницата на българското просветно министерство в рубриката „ За българите зад граница “, се споделя в известието на съветника Андреев.

Координаторът за кандидатстудентската акция в Молдова, доктор Мария Делибалтова, разяснява, че съгласно нея, разновидността с квоти е най-хубав, предава Българска телеграфна агенция. „ Засега имаме единствено въпроси и доста се надявам, че по време на срещата, която провежда всяка година МОН, ще получим отговори. Тогава и ще стане ясно по какъв начин тъкмо ще се образува самостоятелният триумф, с който децата ще могат да аплайват за образование в университети в България “, сподели експертът. Та добави, че до този миг, искащи да аплайват във висшите образователни заведения на България са 130 възпитаници.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР