Кандидат-студенти в Медицинския университет – Пловдив оспорват решение на задача

...
Кандидат-студенти в Медицинския университет – Пловдив оспорват решение на задача
Коментари Харесай

Кандидат-студенти в МУ Пловдив оспорват решение на задача по химия. Заплашват да съдят университета

Кандидат-студенти в Медицинския университет – Пловдив оспорват решение на задача по химия на тазгодишния приемен изпит. Те ще търсят правата си по правосъден път и настояват, че с тази поредна " неточност ", " вярата в коректността на университета е тотално разрушена, а подозренията за корупционни схеми-все по-сериозни “.

До редакцията на Plovdiv24.bg пристигна отворено писмо от юрист, който те са наели, с цел да се сезират способените органи поради корист с техните права на изпитната сесия по биология и химия на 1 юли.

Ето какво написа още в писмото си юрист Лидия Димитрова, която съставлява кандидат-студентите и техните родители:

" Същите се свързаха с мен, с цел да сезирам способените органи, по отношение на настъпила очевидна корист с техните права, във връзка извършената на 01.07.2022г. кандидатстудентска изпитна сесия по предметите биология и химия. Клиентите ми желаят да предявят и иск за нанесени не имуществени вреди, изразяващи се в стрес и влошено общо психо-емоционално положение, породено в резултат на КСК, по следната причина:

На 01.07.2022г., е извършена кандидатстудентска изпитна сесия по биология и химия, касаеща приема на студенти в МУ – Пловдив, за направленията,,Медицина “ и,,Дентална медицина “, като резултатите от първо класиране се чака да станат ясни до 12 юли.

След издание на правилните отговори от изпита по Химия, обаче, се открива несъответствие в отговора на една от отворените задания, а точно задача № 3, в която се търси структурната формула на съединяване и неговите производни, като е нужна да се изрази и химичните реакции по заложените критерии, да бъдат дадени номенклатурни или тривиални названия на получените артикули и нужните пояснения за протичащите процеси. Като отговор на посочените условия, изпитната комисия споделя мнението, че на горепосочената задача, решението следва да бъде по следния метод:,,реакцията е електрофилна заместителна и се получават два изомера о- и р-, защото въглеводородният излишък е активиращ о- и р- ориентант (ориентант от 1-ви род).

Щом проявява геометрична изомерия следва, че съединението има двойна връзка и разнообразни заместители при въглеродните атоми, сред които е формирана. Възможни са два изомера. “ Именно поради това, след инспекция на отговорите на изпита, част от кандидат-студентите се усъмняват в изписаното и откриват съществени несъответствия в изнесеното решение, в резултат на това се е наложило да се допитат и до други експерти в тази сфера, като същите са на мнение, че решението, вместо цитираното нагоре, следва да бъде изразено в следния тип:,,Основен е продукта на мета заменяне, т.е. m-нитро -3-фенилпропенова киселина. “

На последващо място, показаното решение на комисията е погрешно, т.к. не е спазено и регистрирано, че:,,пи, пи –спрежението сред двойната С=С връзка и двойната С=О връзка в карбоксилната група,както и електронните резултати на –СООН групата които са негативни ( -I -M ). В резултат при третия въглероден атом поражда непълен позитивен заряд, изтеглен в електронна компактност от ядрото, което се дезактивира.

При разписване на граничните структури на сигма комплексите е повече от ясно, че орто заместения сигма комплекс е енергетично неблагоприятен, защото има цялостен позитивен заряд и забележителен непълен позитивен при два прилежащи въглеродни атома. Поради това енергетично по – преференциално е заменяне на мета място и групата обвързвана с ароматното ядро в тази ситуация е дезактивиращ ориентант II-род. Счита се, че главен артикул на нитриране е m-нитро -3-фенилпропенова киселина. “ Открива се несъгласие и в решенията на изпитната комисия, като да вземем за пример " при присъединявана на HBr e посочен артикул 3-бромо-3-фенилпропанова киселина, правилно е и значи, че комисията в действителност дефинира, че при третия въглероден атом има непълен позитивен заряд щом там е обвързван бромния атом. “

Ето за какво, липсва логичност при нитрирането, като не е спазено разпределението на електронната компактност. Като доказателство за направените изказвания е значимо да се спомене, че предлагането на пререшената задача е показано от неведнъж награждаван преподавател по химия, чийто възпитаници са видни лауреати и носители на голям брой медали от национални и интернационалните влиятелни надпревари и олимпиади, както и на още няколко преподавателя по химия, които приготвят кандидат-студенти. Същите потвърдиха, че посоченият като правилен отговор на задачата по Химия не е използван, във връзка с кандидат-студенти.

Това е по този начин, тъй като в литературата, която самият университет е показал за подготовка на претендентите липсва сходен образец. Допитах се и до други медицински педагози и преподаватели, които считат, че част от задания не са в сходство с образователната стратегия за подготовка за изпит на горе цитираните специалности, т.к. учебниците и модулите за профилирана подготовка по химия и запазване на околната не дават отговор на условията на МУ и конспекта за подготовка за КСК, които се дефинират точно от МУ – Пловдив.

Според експертите, които годишно и сполучливо приготвят кандидат-студенти: " Въпросът е неточно заложен,кандидат - студентът няма нужния уред за предоставяне на правилен отговор! ", " термин като осмотично дейни частици не участва в нито един от посочените източници за подготовка ".

В случай, че се одобри за правилен, посоченият от изпитната комисия отговор, то повече от 80% от решилите задачата претенденти, които са създали заместването на m-позиция, ще бъдат ощетени с една единица от оценката си, а огромна част от тях ще направи и не конкурентно способни.

Отделно от това, само че не на последно място, смятам, че с по този начин посоченото решение на задачата, университетът позволява подозрение за корупционна скица и авансово изнасяне на правилните отговори на тестванията. До този извод се доближава, т.к. самият университет е показал на претендентите литература, по която същите да се приготвят.

Предвид обстоятелството, че във въпросната, посочена литература, литература липсва сходен образец /за о- и р[1]ориентацията в ядрото/, както и обстоятелството, че в програмата за приблизително обучение това не се учи с часовете по Химия, то крайният извод, какъвто и да е той, води до подозрения за неучтивост и заблуждение, по отношение на претендентите.

Информирам Ви също по този начин, че по време на изпита, на претендент – студентите НЕ е било обезпечено и позволено използването на спомагателни листове за разписване на показаните задания, както и тематиките по Биология, а е следвало да употребяват само показаните им такива, което може да се пояснява като целеустремено преграждане от ВУЗ, за отличното показване на бъдещите студенти.

Така да вземем за пример, огромна част от тях са траяли разписването на задача 3 по Химия на листа, предопределен за чернова и все още са обезпокоени, дали това ще бъде зачетено от проверяващия. Същевременно претендентите заплащат немалки такси за явяване на изпит, което допуска правото им да получат няколко спомагателни листа, на които да покажат знанията си. Същевременно държанието на квесторите е било просто неуместно.

Повишавали са звук, напрягали са в допълнение ситуацията, правели са неуместни мнения, от рода: " почеркът ти е прекомерно необятен ", подхвърляли са насмешки. Проблемът на кандидат-студентите и техните фамилии се явява в това, че доста от претендентите по гореописаните специалности са се подготвяли още от доста ранен гимназиален интервал /поне в продължение на две календарни години/, като при подготовката си са отделяли извънредно доста време и средства, нужни за в действителност положителното им показване по време на кандидат-студентската сесия. Уроците по Химия и Биология стартират от 40 лева./час и в седмицата би трябвало да са най-малко по един, а в месеците преди изпита - по два и повече което прави почти към 20 000лв за подготовка, като в тази ситуация, заради неточност – умишлена или не, биват изхарчени на вятъра и водят само до негативи и стрес за претендентите и техните фамилии.

Считам, че Университетът следва да планува и това, организирайки КСК. При диалога с моите клиенти, те ми споделиха, че при всяка КСК МУ-гр. Пловдив позволява " неточности ", които ощетяват кандидат[1]студентите, за което получих доста подробна информация. С тази поредна " неточност ", вярата в коректността на университета е тотално разрушена, а подозренията за корупционни схеми-все по-сериозни.

Тъй като, съгласно разпоредбите на МУ-гр. Пловдив, оценката от изпита е дефинитивна и не предстои на оборване, вие, медиите сте тези, които може да помогнете на повече от 1500 кандидат-студенти да получат еднакъв късмет за банкет в мечтаната от тях компетентност, с тези, които авансово са знаели отговорите на изпитите. Това може да се случи, посредством оповестяване на случилото се, с цел да може информацията да доближи скоростно до управата на университета и да се подхващат ограничения, с които тази корист да бъде прекъсната.

Plovdiv24.bg срещна с казуса управлението на Медицинския университет и чака техния формален отговор.

Следва продължение!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР