Кана̀да е най-голямата държава в Северна Америка, простираща се от

...
Кана̀да е най-голямата държава в Северна Америка, простираща се от
Коментари Харесай

Започва кампания за масово привличане на европейски емигранти в Западна Канада

Кана̀да е най-голямата страна в Северна Америка, разпростряла се от Атлантическия океан на изток до Тихия на запад и до Северния ледовит на север. Тя е втората по величина страна в света, а нейната обща граница със Съединените щати на юг и северозапад е най-дългата в света.
Територията на днешна Канада е населявана от хилядолетия от разнообразни локални етнически групи. От края на 15 век английски и френски експедиции изследват атлантическото крайбрежие, а по-късно стартират и да се заселват там. Повечето френски колонии са отстъпени на Англия след края на Седемгодишната война през 1763 година. Канада поражда през 1867 година, когато три от английските колонии са обединени в Канадска конфедерация, федерален доминион, формиран от четири провинции. Това слага началото на нескончаем развой на териториално уголемение и увеличение автономията на страната. Основни стъпки в него са Уестминстърският статут от 1931 година, както и Законът за Канада от 1982 година, който отстранява последните останки на правна взаимозависимост на Канада от Британския парламент.
Федерация, формирана от 10 провинции и 3 територии, Канада е парламентарна монархия, в персонална уния с Англия. Английският и френският са публични езици на федерално равнище. Канада е просперираща развита страна, деветата по величина стопанска система в света. Канада има развита стопанска система, учредена на изобилните естествени запаси и външната търговия, основно със Съединените щати. Страната се подрежда на високо равнище в степента на човешко развиване, качеството на живот, опазване на здравето, дълготрайност на живота, публичното обучение, икономическата независимост и отбраната на гражданските свободи и политически права. Страната е член на Г-8, Г-20, НАТО, Организацията за икономическо сътрудничество и раз, СТО, Общността на нациите, ОАД, Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие, Организация на обединените нации, НАФТА.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР