Каналджия, опитал се да прекара с лодка през Дунав група

...
Каналджия, опитал се да прекара с лодка през Дунав група
Коментари Харесай

Каналджия е осъден на 6 години за смъртта на шестима иракчани

Каналджия, опитал се да прекара с лодка през Дунав група иракски мигранти, е наказан на шест години затвор за гибелта на шестима от тях, оповестиха от прокуратурата. Те се удавили поради претоварване на плавателния съд, настояват от държавното обвиняване. Мъжът е признал напълно виновността си. Присъдата е влезнала в действие.

Случаят е от септември 2016 година Иракчаните желали да стигнат до Германия, а превеждането им до Румъния било уредено от техни родственици, живеещи в Истанбул. В последна сметка каналджиите поели ангажимент да прекарат общо 10 души. Те останали 10 дни в къща във видинското село Буковец.

На 8 септември вечерта били откарани до брега на реката в региона на селата Добри Дол и Сливата против остров Добрина. Там ги чакал каналджията със самоделно направена лодка.

" Подсъдимият М., който не имал нужните документи за дееспособност да ръководи дребен речен транспортен съд, споделил на бежанците да се качат в лодката, въпреки че очевидно броят им надхвърлял потенциала ѝ за транспорт на пасажери. Последвало превозването им в посока румънския бряг. На няколко пъти придвижването на лодката спирало както заради прекъсване на мотора, по този начин и поради заплитане в рибарска мрежа. Вследствие на неумението на подсъдимия С.М. да ръководи добре плавателния съд и претоварването с хора, лодката се наклонила, почнала да се цялостни с вода и да потъва. Возещите се в нея се озовали във водите на река Дунав. В този миг се появила друга лодка, ръководена от неустановено по делото лице, което извадило от водата подсъдимия М. Двамата съумели да качат в лодката трима чужденци и ги стоварили на брега на остров Добрина. След известно време съумели да спасят още един мигрант, който също оставили при другите. Останалите шестима чужденци потънали ", написа в известието на прокуратурата.

След това каналджиите се върнали на българския бряг. Още същата нощ лодкарят избягал в Сърбия, а по-късно в Испания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР