Каналът "Рейн - Майн - Дунав" (на немски: Rhein-Main-Donau-Kanal, RMD),

...
Каналът "Рейн - Майн - Дунав" (на немски: Rhein-Main-Donau-Kanal, RMD),
Коментари Харесай

Каналът Рейн - Майн - Дунав е връзката между Атлантическия океан, Северно и Черно море

Каналът "Рейн - Майн - Дунав " (на немски: Rhein-Main-Donau-Kanal, RMD), също Канал "Майн - Дунав ", Европейски канал, е канал в немската провинция Бавария.

Свободна страна Бавария (Freistaat Bayern или единствено Бавария) е една от шестнадесетте федерални провинции на Германия. Има население от 12.5 милиона поданици и е най-голямата по повърхност немска провинция. Столица на провинцията е Мюнхен. Бавария е една от най-богатите провинции в Германия, трансформирала се в последните десетилетия от земеделска в софтуерна провинция. Въпреки това стопанската система е неравномерно развита в обособените региони, като районите на Мюнхен (Горна Бавария), Нюрнберг (Долна Франкония) и района на Регенсбург са стопански мощно развити, до момента в който други, като Горна Франкония могат да се квалифицират като селскостопански и изостанали. В Инголщат и Мюнхен се създават две от най-известните автомобилни марки - Ауди и БМВ, които са се трансформирали в знак на немското качество.

Каналът съединява реките Майн, приток на Рейн, и Дунав. Чрез него се обезпечава речна транспортна връзка сред Атлантическия океан, Северно море и Черно море.

Майн (Main) е най-дългата река, течаща напълно в Германия (527 км). Тя е най-дългият приток на река Рейн. Майн извира във Фихтелгебирге, в случай че се смята от притока Бял Майн (Weißer Main), и във Франкска Алб, в случай че се мери от притока Червен Майн (Roter Main). Реката пресича провинциите Бавария и Хесен. В непосредственост до град Вертхайм, Майн е граница в продължение на 25 км на провинциите Бавария и Баден-Вюртемберг. Река Майн се влива в река Рейн при град Майнц.

Заедно с по-малките реки - Ватре и Нетце, Майн е единствената огромна река в Средна Европа, която тече от изток на запад. Повечето средноевропейски реки текат от юг на север, само че изключение прави Дунав, която тече на юг и на изток.

През 1992 година, реката е била обвързвана чрез канала Рейн - Майн - Дунав в река Дунав и Черно море. В долното течение на реката са ситуирани и огромни центрове като Офенбах и Франкфурт, в които са построени и огромни речни пристанища.

По цялото продължение на реката е построена туристическа пътека Майн, както и велосипеден път Майн.

Рейн (на немски: Rhein, на френски: Rhin, на нидерландски: Rijn) е една от най-важните и огромни реки в Европа, с дължина от 1233 километра. За нейната значимост приказват многото крепости, издигнати около крайбрежията. Тя е основен воден път за транспорт на артикули още от времето на Римската империя, когато съставлява огромна част от нейната северна граница. Тя стартира от швейцарските Алпи и се влива в Северно море.

Дунав е втората по дължина река в Европа след Волга. Тя е единствената огромна река на континента, която тече в посока от запад на изток. Река Дунав минава през 10 страни: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна. При вливането си в Черно море тя се разделя на три ръкава - Килийски, Сулински и Георгиевски. Най-северният - Килийският ръкав, служи за граница сред Румъния и Украйна. Средният ръкав - Сулинският, е най-пълноводният и най-дълбокият.

Каналът "Рейн - Майн - Дунав " стартира от град Бамберг, протича през Нюрнберг, Франконската койпер-лиасова низина и Франконския Алб и се слива с Дунав при град Келхайм.

Бамберг (Bamberg) е град в Германия, провинция Бавария, район Горна Франкония. Разположен е на река Регниц (Regnitz) във Франконската койпер-лиасова низина. Градът е значим академични център с един университет и един лицей. През 1993 година остарелият град е включен в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Келхайм (Kelheim) е град във федерална провинция Бавария, административен окръг Долна Бавария, ситуиран на река Дунав, с население към 15 500 поданици. Тук е пивоварната "Private Weißbierbrauerei G. Schneider & Sohn ", която създава известната вайс бира "Шнайдер Вайсе ".

Дължината на канала "Рейн - Майн - Дунав " е 171 км, ширината - 55 м, а дълбочината - 4 метра. Някои сектори на канала са изпълнени във тип на бетонни акведукти. Каналът е оборудван с 16 шлюза - 11 от тях са ситуирани в басейна на Рейн и реализират повишаване от равнище 230.9 м до равнището на вододела 406 м, а пет шлюза са в басейна на Дунав и реализират спад от водораздела до 336.2 метра.

Строителството на канала в днешния му тип е стартирано през 1960 година. Открит е на 25 септември 1992 година. За строителството на водния път са изразходвани 2.3 милиарда евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР