Каналът Дунав-Черно море е свързан с много събития от историята

...
Каналът Дунав-Черно море е свързан с много събития от историята
Коментари Харесай

Някогашната Гробница на буржоазията, която превърна Румъния в агро лидер в Европа

Каналът Дунав-Черно море е обвързван с доста събития от историята на Румъния. Хиляди политически пандизчии са били изпращани в трудови лагери в тази част на румънския дунавски бряг. Регионът към днешния плавателен канал е бил прочут като " Гробницата на румънската буржоазия ". Строителството на оборудването стартира в края на 40-те години, а едвам след началото на 80-те години то е приключено при ръководството на диктатора Николае Чаушеску.

Днес през 64-километровия канал минава основният път към международните пазари. 30 години след рухването на комунистическия режим той оказа помощ на една от най-бедните членки на Европейския съюз (ЕС) да се трансформира в най-големият експортьор на пшеница след Франция, споделя Bloomberg.

Регионът в тази част към Дунав в Румъния и в България от епохи е " житницата " на двете страни. С отварянето на двете стопански системи след 1989 година влизането в Европейския съюз се оказва жизненоважно за достъпа им до европейските и интернационалните пазари.

" Двете балкански страни са получили над 30 милиарда евро помощ за модернизиране на селскостопанската си промишленост. Румъния е изнесла 2,3 милиона тона пшеница от началото на сезона през юли, което е повече от която и да е друга страна в Европейски Съюз до момента, макар че нормално Франция съумява да навакса. България е на трето място с размер от 885 000 тона ", показва медията.

След присъединението към Европейски Съюз през 2007 година локалните селскостопански производители са съумели да подобрят запасите си от семена, да закупят нова техника и да усилят продукцията си вследствие на привлечените европейски дотации.

Днес главната част от продукцията, която изнася Румъния, не е отгледана в страната, само че е доставена по Дунав от Словакия, Унгария и Сърбия. От друга страна целият размер на пшеницата за износ на България е създадена в страната.

От Bloomberg показват, че двете съседки имат потенциал да усилят още износа си, само че като затруднение пред тази опция се явяват слабото развиване на железопътния превоз и на пътната инфраструктура в Румъния дружно с остарелите корабни уреди в България.

" Транспортните мрежи и методите за ръководство на пристанищата към момента са обусловени от остаряло съоръжение, построено по времето, когато икономката към момента е следена от страната. Това прави процесът по товарене на пристанищата по-бавен в съпоставяне със западните ", показват от медията.

" Технологията за селскостопанските производители беше доста усъвършенствана след присъединението. Но за товарачите и спедиторите на пристанищата всичко е в положителната логистика. И това е съществено ограничаване ", споделя Петър Димитров, който е началник на основаната във Варна компания за търговия със семена Agricore.

По думите на български производители районът се е трансформирал във значим фактор, който оказва въздействие и върху образуването на интернационалните цени. Най-големият вносител на продукцията от него е Египет, а към половината от износа на България е за Испания. Въпреки това остарялата техника на пристанищата в Констанца и Варна продължава да бъде сериозна спънка пред бранша.

Това може последователно да се промени, като в Констанца се чака да бъде построен комплекс от 24 силоза за предпазване и обработка на зърно, от който ще могат да бъдат превозени по 72 000 тона дневно, които по-късно да отплават към задграничните пазари.

С това усъвършенстване процесът по товарене ще бъде шест пъти по-бърз, в сравнение с е сега. Проектът коства над 50 милиона евро, като той е финансиран със заеми главно от локални банки. С европейски средства ще бъде построена жп връзката на новия терминал.

Що се отнася за развиването на варненското пристанище, от Bloomberg показват готвения от Топлоелектрическа централа Езерово, част от Топлоелектрическа централа Варна, план за разширението му. Пристанището е ръководено от някогашния транспортен министър Данаил Папазов, като притежател след закупуването на Топлоелектрическа централа Варна е Ахмед Доган.

Предлаганият план за уголемение и рационализация на оборудванията там е на стойност от 100 милиона евро. По думите на Папазов до края на тази година би трябвало да бъде подписано съглашение за финансирането на плана и той да бъде осъществен в идващите две години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР