Канал 3Винаги съм твърдял, че да наливаш пари в една

...
Канал 3Винаги съм твърдял, че да наливаш пари в една
Коментари Харесай

Асен Личев: 38,6 милиарда за 200 г. са нужни за ремонта на цялата ни водоснабдителна мрежа

Канал 3

Винаги съм твърдял, че да наливаш пари в една черна кутия каквато е ВиК бранша, е пагубно. През 2017 година били направени вложения за 193 милиона лв., с които, апелирам ви се, са били ремонтирани единствено 0,5% от настоящата водоснабдителна мрежа. Което значи, че с цел да се ремонтира цялата мрежа, са нужни 38,6 милиарда за 200 години - аз ви приказвам с обстоятелства, които са тук в уеб страницата на КЕВР. Такова калкулации направи в " Денят онлайн " Асен Личев, някогашен шеф на Управление на водите в Министерство на околната среда и водите, по отношение на готвеното нарастване на цената на питейната вода от 2019 година

 

" Днес за пръв път ми се удаде да работя с формален документ, относителен разбор на КЕВР от 2017 година И като напълно самостоятелен специалист, нелишен от опозиционно мислене, ще приказвам единствено с обстоятелства. Благодарение на нарастването на цената на водата през 2016 и 2017 година са се нараснали общите загуби във водопроводите. Това е парадоксално! 60,76% са били през 2016, 61,24% през 2017 - това е " триумф ", означи саркастично Асен Личев.

 

" Какво друго е написано в този относителен разбор - доста странни неща, които са общоизвестни. Данните демонстрират, че измерването както на входа, по този начин и на изхода на водоснабдителната система, е неприятен - това, което постоянно съм го приказвал. Основните параметри, по които се прави оценка услугата, количествената, която най-горе написа, че е от публичен интерес, го няма. След като го няма измерването, за каква система на отчитане и на заплащане можем да приказваме изобщо! ", възкликна той.

" Второ - огромен брой чиновници, както и недобрите организационни структури на ВиК операторите, са като главен фактор за ниската успеваемост на активността. 46% от всичките пари, които влизат във ВиК бранша, отиват за заплати - това са публични данни ", продължи да изброява формалните данни Асен Личев.

Той уточни още неналичието във всички ВиК сдружения на регистри и непрекъснато поддържане на данни, както е по условие, за качеството на водата. " Достигнато е умозаключение, че редица пропуски и грешки има във ВиК операторите, които не поддържат никаква осведомителна база, която не можела да разреши настоящо отчитане на оперативните и финансови поправки по ВиК активите ", продължи да цитира той формалните данни, които са в уеб страницата на КЕВР.

 

Другият посетител в " Денят онлайн "  - Емил Димитров, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите, показа, че на вчерашния митинг пред КЕВР той е попитал " къде са софиянци? ".

 

" Протест? Там имаше 50-100 души, а в последна сметка това касае ориста, доколкото знам, на 600 000 консуматори на " Софийска вода ", само че това е тематика на различен въпрос ", сподели Димитров, който също уточни големите загуби от " течове по мрежата или колосални обири " по водопреносната мрежа. " Когато водата се краде, тя също изчезва, само че за нас е от извънредно значение, че в някои региони качеството на водата е извънредно неприятно, дори някъде се предлага питейна вода, която е рискова за здравето на хората ", съобщи Емил Димитров, като изброи няколко оферти на Федерацията на потребителите, импортирани през днешния ден.

 

" Първо предлагаме да се понижи цената на водата в общини Хасково, Симеоновград и Първомай,  както и във всяка друга община, в която локалните ВиК оператори оферират питейна вода с наднормено наличие на манган, арсен и други рискови за здравето радиоактивни детайли и тежки метали. 

 

Второ - да не се покачва цената на питейната вода в общини София, Видин, Шумен, Враца, Монтана.

Да се преразгледат всички бизнеспланове на ВиК операторите и да се утвърдят единствено тези, които са показани за публично разискване в локалната общественост, а не в КЕВР. И не на последно място да се лицензира активността на бранша на ВиК операторите ", уточни някои от предложенията Емил Димитров.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР