Канал 3кадър: Бтв, архивОт Агенцията по безопасност на храните уверяват,

...
Канал 3кадър: Бтв, архивОт Агенцията по безопасност на храните уверяват,
Коментари Харесай

БАХБ настоява за умъртвяване на стадо в Странджа

Канал 3

кадър: Бтв, списък

От Агенцията по сигурност на храните твърдят, че животните би трябвало да бъдат умъртвени поради националната сигурност на страната

Нови митинги поради чумата в Странджа. Недоволните не желаят да бъде убито последното живо стадо, за което управляващите са безапелационни, че е инфектирано с чума.

От Агенцията по сигурност на храните твърдят, че животните би трябвало да бъдат умъртвени поради националната сигурност на страната. Остава контролът на БАБХ за чумата по дребните преживни животни, макар че отпадат глобите към фермерите. Това сподели шефът на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Дамян Илиев. Той увери, че контролът на болестта чума по дребни преживни животни ще бъде засилен, каквито са уговорките на страната ни към интернационалните ни сътрудници. Д-р Александра Митева, шеф отдел " Хуманно отношение към животните " изясни, че всички южни области в България са под специфичен контрол за чумата по дребните преживни животни с избрани цели.

" Ситуацията много се облекчи за фермерите. Вече свободно могат да се движат от тези райони животни, предопределени за кръвопролитие. Нещо, което бе безусловно неразрешено до този миг и свободна реализация на продуктите от тези дребни преживни животни в страната ", уточни доктор Митева.

За оправянето с зародилите огнища на болестта чума по дребните преживни животни в областите Хасково, Ямбол и Бургас са изхарчени над 1,3 млн. лева С 400 хиляди лв. повече са средствата, отделени за стерилизация. Д-р Митева означи, че възобновяване на статута на страната ни като свободна от чума по дребните преживни е от голямо значение, защото подсигурява безвредната търговия с животни и артикули от тях.

Все още статутът продължава да е на страна, инфектирана с чума по дребните преживни животни, поради огнището в село Болярово, където към момента има плантация, в която ограниченията, планувани по закон не са изпълнени. За да бъде изменен статусът на страната ни са нужни шест месеца от ликвидирането на последното огнище. На процедура огнището в Болярово остава. Служителите на БАБХ не са позволени.

Въпреки огнището европейските страни са приели гаранциите на БАБХ и търговията с животни и артикули от тях е освободена на територията на Европейски Съюз. Проблем е търговията с трети страни. За да изнасят кози и овце към страни като Турция и Египет са нужни спомагателни проучвания на животните.

 

Въпреки оповестеното огнище в Болярово бранители на животните от София, проведени във фейсбук, още веднъж стачкуваха пред БАБХ.

Д-р Илиев бе безапелационен, че това компрометира страната ни и пречи за отпадането на статута. Той изясни, че животните могат да са заболели и да носят вирус, без да имат клинични признаци.

Новото пазене на стадото на Ана Петрова от Болярово стартира с митинг пред съда. Там животновъдката апелира заповедта на управляващите стадото й да бъде умъртвено.

" Нашият Господ Исус Христос е споделил: " Истината и единствено истината ще Ви направи свободни! " Разбрахте ли? ", сподели зам.-председател на " Приятели на Русия и православния свят " Атанас Стефанов.

До дефинитивно решение по делото не се стигна, тъй като съдията си направи отказ.

" Твърдим и към сегашния миг ние, отбраната, че чума по дребни преживни животни няма ", съобщи юрист Николина Чакърова.

Половин година управляващите не могат да убедят протестиращите в противоположното, а и към момента нямат достъп до стадото на Ана Петрова. Затова заличили юридически фермата й. Властите не са се отказали и от желанието си да убият стадото. Нямало да се откажат и бранителите му.

" Имаме подготвеност за самозапалване, това би трябвало да го знаете ", сподели Тихомир Томов, някогашен зам.-кмет на Стара Загора.

Протест в поддръжка на стадото имаше и в София, до момента в който от Агенцията по храните обясняваха, че обстановката с чумата се е облекчила, само че все пак и последното стадо би трябвало да бъде умъртвено. За да може половин година по-късно страната ни да е със статус " без чума ".

" Аз би трябвало да потвърдя статуса на България, с цел да разреша търговията на страната. Разберете, това е национална сигурност, а не да диспутирам с хора, които нямат пълномощия ", съобщи Дамян Дамянов, шеф на БАБХ.

Нови проби от животните по закон не може да се взимат, тъй като едни към този момент удостоверили чумата и вероятният излаз бил единствено един.

За битката с чумата по козите и овцете страната ни похарчила над 1 млн. лв.. Колко са изгубили животновъдите, не стана ясно.



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР