Канал 3Хората над 50-годишна възраст без работа са 74 615,

...
Канал 3Хората над 50-годишна възраст без работа са 74 615,
Коментари Харесай

Шестима безработни се борят за едно свободно място

Канал 3

Хората над 50-годишна възраст без работа са 74 615, като 50 хиляди от тях са в предпенсионна възраст

35 000 млади - без работа, тези над 50 години са 75 хиляди Всеки втори незает в Шумен и Сливен е с тапия за главно обучение Шестима безработни се борят за едно свободно работно място. Причината е рекордно ниската безработица у нас, която съгласно Агенцията по заетостта е спаднала до историческите 5,8% през ноември.

 

За същия месец пък Евростат пък регистрира 3,7% на хората без работа. София, Габрово, Варна, Перник и Стара Загора са градовете, които изпитват максимален апетит за служащи В столицата безработицата съвсем изчезва и стига едвам 1,8%, демонстрира разбор на Агенцията по заетостта за ноември. Областта с най-вече безработни остава Видин, където е 13,1%. В Монтана е 11,6%, във Враца е 11,3%. Като цяло се резервира наклонността северозападните и североизточните региони на страната да са най-слаборазвити стопански.

Трудно хората намират работа в Силистра и Търговище, където безработицата също е над 10%. През ноември 30 хиляди са били новите безработни, като те понижават с 14,9% по отношение на октомври 2019 година Повече от половината са дами. Близо 10% от тях са роми или бежанци, а жителите на трети страни са под 0,5%. Всеки втори на борсата е сред 30 и 49 година Новите безработни над 50 година са 32,4%, а младежите до 29 година – 19,2%. 31% от новорегистрираните експерти без работа са икономисти, психолози, социолози, публицисти, финансисти и счетоводители.

 

Почти толкоз са експертите в областта на техниката и технологиите. Близо 65% от младите до 24 година без работа са без подготовка и компетентност. Техният брой през ноември е стигнал 9500 души. А още 24 385 души са на възраст до 29 година Безработните без професионална подготовка и компетентност се усилват с 2,5% по отношение на месец по-рано и понижават с 4,9% на годишна база, като през ноември стигат 98 661 души.

 

Безработните с главно и по-ниско обучение през ноември са 79 080, като всеки трети от тях е ром. В София безработните с тапия до 8-и клас са едвам 6,1%, в Габрово - 18,1%, а в Перник - 24%. “Особено тревожна е просветителната конструкция на безработните в областите Сливен и Шумен, където 67,1 и 59,4% от тях са с главно и по-ниско обучение ”, изясняват трудовите специалисти.

 

Хората над 50-годишна възраст без работа са 74 615, като 50 хиляди от тях са в предпенсионна възраст. Всеки втори незает в Смолян и Кърджали попада в тази група. 15 хиляди пък са съумели да си намерят работа посредством бюрата по труда през ноември. Най-търсените специалности са оператори на стационарни машини и уреди, продавачи, служащи в добивната и преработващата индустрия.

Кадри са нужни и в строителството и превоза, както и квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения. Продължава дефицитът на бармани, сервитьори, готвачи, камериери, чистачи и преподаватели.

 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка До
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР