Kleenex се оттегля от Канада поради „уникални сложности“

...
Канадците с хрема и насълзени очи скоро ще трябва да
Коментари Харесай

Канадците с хрема и насълзени очи скоро ще трябва да се разделят със своите Kleenex, след като компанията обяви, че се оттегля неговите известни кърпички за лице от страната.

Кимбърли-Кларк, компанията зад Kleenex, каза, че решението се основава на „уникални сложности“.

Други продукти на Kimberly Clark като Huggies и Cottonnelle ще останат на канадските рафтове.

"Решението беше невероятно трудно за нас", се казва в изявлението.

Новината за напускането на Kleenex е "шокираща" в страна, в която марката е толкова добре известна, каза Дейвид Соберман, професор по маркетинг в Rotman School of Management на Университета в Торонто.

„В Канада думата Kleenex е почти синоним на кърпичка за лице“, каза той.

Така че защо внезапното сбогом? Експерти като г-н Соберман казаха пред Би Би Си, че решението почти сигурно се свежда до крайната точка.

"Никоя компания не се оттегля от пазара, ако печели пари", каза г-н Соберман. „Каквото и да искат да кажат, можеха просто да кажат „не правим пари в Канада, затова се оттегляме от лицеви кърпички“.

Част от проблема на Kleenex, каза г-н Soberman, вероятно е популярността на Scotties, тъканта за лице, произведена от канадската компания Kruger.

"Те [Kleenex] наистина са марката на второ място в Канада след Scotties", каза той, отбелязвайки големите канадски спонсорски сделки на Scotties, като присъствието й в дамските кърлинг.

Но това не е първият път, когато голяма марка напуска Канада. Любимите американски закуски като продуктите Bugles, Bagel Bites и Little Debbie също се сбогуваха през последните години.

Икономисти казаха на BBC, че това може да се дължи на факта, че канадският пазар не е толкова приятелски настроен към чуждестранния бизнес.

Според индекса на конкурентоспособността на Световния икономически форум главните изпълнителни директори най-често се оплакват от неефективната канадска правителствена бюрокрация и високите данъци - поне в сравнение със САЩ.

„Пазарът на САЩ е по-лесен от този на Канада поради редица причини“, каза Уалид Хеджази, професор по икономика също в училището Rotman.

Първо, каза г-н Хеджази, е самият размер на САЩ - почти 10 пъти повече хора, които купуват, продават и произвеждат продукти.

По-лесно достъпен кредит, по-малко държавно регулиране и повече инвестиции в научноизследователска и развойна дейност са други причини, поради които САЩ могат да бъдат по-привлекателен пазар от Канада.

"Друга огромна е в Канада, където има толкова много протекционизъм, мисля, че тази е най-голямата", каза г-н Хеджази. В Канада и трите най-големи индустрии - авиокомпаниите, телекомуникациите и финансите - са силно защитени от федералното правителство, каза той.

Въпреки че канадските компании могат да се възползват, това предимство на вътрешния съд може да помогне да се изгонят американските и други чуждестранни компании от пътуване на север.

И сега това означава, че канадците ще трябва да спестят сълзите си - поне за друга марка кърпичка за лице.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР