Канадците гласуват на общи избори днес, като предварителните проучвания прогнозират

...
Канадците гласуват на общи избори днес, като предварителните проучвания прогнозират
Коментари Харесай

Ще оправдаят ли изборите в Канада надеждите на Джъстин Трюдо?

Канадците гласоподават на общи избори през днешния ден, като предварителните изследвания предвиждат държавно управление на малцинството , защото Либералната партия на премиера Джъстин Трюдо рискува да загуби болшинството си или даже да бъде изритана.
Либералите и ръководените от Андрю Шиър консерватори, могат да нажежат атмосферата, наричайки изборите едни от най-близките до нацията до момента, разяснява Агенция Франс Прес.
Но нито една от двете партии, ръководещи Канада след Конфедерация през 1867 година, не се чака да завоюва задоволително поддръжка, с цел да обезпечи безусловно болшинство от места в Народното събрание.
В последните прояви на акцията в най-западната Британска Колумбия в неделя бившето златно момче Трюдо насочи прочувствен апел към гласоподавателите да му разрешат да надгради достиженията от първия си мандат. Той предизвести против предстоящите дейности на Шиър във връзка с опазването на околната среда, в това число федерален налог върху въглерода, обезсърчаващ потреблението на огромни количества изкопаеми горива.
" Нуждаем се от мощно, прогресивно държавно управление, което ще сплоти канадците и ще се бори против изменението на климата - не прогресивна съпротива ", съобщи Трюдо на протест в предградие на Ванкувър след такива в Онтарио, Манитоба и Алберта.
" Трябва да се обединим като жители. Трябва да се обединим като планета. "
След като завоюва през 2015 година - в повтаряне на вълната на поддръжка, която през 1968 година сложи починалия му татко Пиер на власт - звездата на Трюдо бе помрачена, до момента в който бе на власт. Имиджът му бе очернен от етичните пропуски при случая с подкупи на прокуратурата от инженерен колос, а акцията му бе разтърсена от появяването на остарели негови фотографии с грим на негър.
Разрастващите се социалдемократи и реанимираните квебекски сепаратисти също се отхвърлиха от поддръжка за либералите.
Борба сред главните партии
Ако Трюдо се задържи, това ще е по този начин, тъй като Шиър се бори да завоюва канадците със своята ласкава персона, отхвърляйки спестовните политики на предишните администрации на торите.
Канадците " не могат да си разрешат " демократично държавно управление, подкрепено от третата по рейтинг Нова демократична партия (НДП), съобщи Шиър в края на акцията си от Атлантическия до Тихия океан.
" Каквото и да стане, знаем, че Трюдо би платил всяка цена, с цел да остане на власт, и той ще употребява парите ви, с цел да го направи ", сподели Шиър.
40-дневната акция, разказана от Трюдо като " една от най-мръсните, най-гнусните " в канадската история, е " пустиня от позиция на обществената политика ", съгласно анализатора Ник Нанос от „ Nanos Research “.
Прокрадват се обвинявания, че либералите ще легализират твърдите опиати, а торите ще разрешат разпространяването на оръжия за нахлуване.
На един от митингите Трюдо беше заставен да носи бронежилетка.
Върховният бюрократ на нацията по-рано тази година предизвести, че общественият дискурс е паднал до толкоз ниско равнище, че той се " тормози, че някой ще бъде разстрелян... по време на политическата акция ".
И Трюдо, и Шиър, не съумяха да избягат от словесни престрелки.
Трюдо провокира бунтовниците от минали и сегашни партии на торите, насърчаващи " политика на боязън и разделяне ", а Шиър назова премиера " настойчив измамник ", " лъжовен и излъган ".
Политиките на Трюдо
Трюдо отбрани своите политики: мощна стопанска система и ниска безработица, законен канабис, преселване на 60 000 сирийски бежанци, разглеждане на смъртни случаи по виновност на лекари, обществено следствие за изчезнали и убити канадски дами и свободни търговски покупко-продажби с Европа, тихоокеанските страни и северноамериканските съседи.
Бившият президент на Съединени американски щати Барак Обама ги посрещна с утвърждение, като назова Трюдо " ефикасен водач, който се занимава с огромни въпроси като изменението на климата ".
" Светът има потребност от прогресивно водачество в този момент ", сподели Обама в Туитър.
Междувременно консерваторите единствени измежду всички партии дадоха обещание ограничения за строги икономии за връщане към уравновесен бюджет в границите на пет години.
В края на акцията си Шиър се изправи пред разкрития за американското си двойно поданство и изказвания, че неговата партия е наела информационна компания, която да " унищожи " Народната партия, ръководена от някогашния закостенял министър на външните работи Максим Берние. Партията се намира вдясно от консерваторите и може да изтегли гласове.
Вляво, партията Блокът се възвръща от разрушителния избирателен резултат през 2015 година, като се вкопчи в продължаващия квебекски шовинизъм, с цел да провокира господството на либералите в провинцията.
Блокът и НДП обявиха, че няма да поддържат торите, в случай че те имат малцинство.
Предварителните резултати в шестте часови зони на Канада се чакат рано след 19:00 часа по времето в Отава (23:00 ч. централно гринуичко време).
Но след изборите и при по този начин мощно раздвижените политически пластове, има вид, при който Трюдо може да се задържи на поста даже в случай че неговата партия загуби, акцентира Агенция Франс Прес. Предстоят сложни договаряния за ръководството на страната, написа БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР