Канадско-американският сценарист и режисьор Пол Хагис беше осъден да плати

...
Канадско-американският сценарист и режисьор Пол Хагис беше осъден да плати
Коментари Харесай

Носител на два Оскара плаща $ 7,5 млн. на изнасилена жена

Канадско-американският сценарист и режисьор Пол Хагис беше наказан да заплати обезщетение от 7,5 милиона $ на жена, която го упреква в обезчестяване, заяви Guardian. 69-годишният кинематографист, който е притежател на 2 награди „ Оскар “ – за сюжет и за най-хубав филм за полицейския екшън „ Сблъсъци “ (2004), и е номиниран за академичната статуетка за сюжетите на „ Момиче за милиони “ и „ Писма от Иво Джима “ на Клинт Истууд, ще бъде длъжен да заплати и спомагателни наказателни такси по делото, чийто размер ще бъде разгласен по-късно.

Съдебният иск е подаден от 36-годишната публицистка Хейли Брийст, която твърди, че през 2013 година е била подложена на принуждение от Хагис, който я принудил да прави орален секс с него. Делото стана един от няколкото случая от ерата на придвижването #MeToo, които изправиха холивудски звезди пред съда тази есен.

Защитникът на сценариста на два от филмите за Джеймс Бонд – „ Казино Роял “ и „ Спектър на утехата “, за които също има номинации за „ Оскар “, акцентира, че неговият клиент отхвърля обвиняванията. Адвокат Микеле ЛаФорджа дефинира думите на Брийст като „ срамна и непотвърдена с нищо доктрина на конспирацията “.

Брийст споделя, че се срещнала с Хагис при започване на 2010 година, когато тя работела по разнообразни кино министър председатели. След празненство, ознаменувало една от тези прожекции през 2013 година, той й предложил да я откара до у дома, като в това време я поканил в жилището си в Ню Йорк на пиво. Там той я притиснал с нежеланите си задатъци и в последна сметка я принудил да прави френска обич с него, след което и я изнасилил макар молбите й да спре.

Хагис пък твърди, че младата публицистка флиртувала с него и сама инициирала целувките и по-нататъшните нежности посред им при цялостно взаимно единодушие. Той не можел да си спомни дали двамата са стигнали до сексуален акт.

Съдебните заседатели в процеса застанаха на страната на Брийст, която посочи, че е страдала от психическите и професионални последствия от срещата си с режисьора. Тя завежда делото през 2017 година „ Мислех, че ще ме закара до у дома. Съгласих се да пийнем. Това, което се случи, не трябваше да се случва. И нямаше нищо общо с мен “, споделя тя пред съда. И прецизира, че е решила да предприеме правосъдни дейности против Хагис, откакто го чула обществено да порицава дейностите на Харви Уайнстийн и това му двуличие я вбесило. „ Този мъж ме изнасили, а се показва пред света като бранител на дамите “, разяснява Хейли Брийст.

Четири други дами също свидетелстваха в процеса, че са претърпели полов тормоз и в един случай – обезчестяване от страна на Пол Хагис в обособени срещи от 1996 година Нито една от четирите обаче не е подхванала правосъдни дейности. „ Поведението на този човек ми демонстрира, че той в никакъв случай няма да спре “, споделя свидетелка, която твърди, че Хагис неведнъж се е опитвал да я целуне срещу волята й и даже я е последвал в такси до жилището й в Торонто през 2015 година Хагис отхвърли всички обвинявания, заявявайки пред съда, че те са го раздрусали. „ Страхувам се. Не мога да си обясня за какво дамите лъжат за сходни неща “, разяснява той.

По време на трите седмици на свидетелски показания в процеса са били прегледани деликатно текстовите известия, които Брийст е изпращала на другари за случилото се с Хагис, имейлите сред тях преди и след въпросната нощ, разликите в техните показания в този момент и тези, които са вписани в най-ранните правосъдни документи. Било е обсъждано също по този начин дали Хагис е бил физически кадърен да извърши хипотетичното полово нахлуване 8 седмици след интервенция на гръбначния дирек.

Съдебните заседатели е трябвало да изслушат и обширни свидетелства за Църквата на сциентологията, на която Хагис е бил последовател в продължение на десетилетия, преди обществено да се отхвърли от нея и да я жигосах през 2009 година Защитата му твърди, че църквата е имала за цел да го дискредитира и може да има нещо общо със правосъдния развой, като е инсценирала случката с Хейли Брийст. Адвокатите на режисьора обаче признаха, че самата Брийст не е обвързвана със сциентологията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР