Канадският сенат одобри законопроект за промяна на текста на националния

...
Канадският сенат одобри законопроект за промяна на текста на националния
Коментари Харесай

Канада си редактира химна, за да е джендър неутрален

Канадският сенат утвърди законопроект за смяна на текста на националния химн на страната, който да бъде правилен към половете, написа "Монитор ".

Според поправката в британския текст на химна думата "синове " ( "thy sons ") e сменена с "нас "( "of us ") в стиха "патриотизмът води всички твои синове " (True patriot love in all thy sons command.).

Законопроектът е признат на трето четене на 31 януари. Така той ще бъде джендър безпристрастен и няма да прави разлика сред дамите и мъжете, уверени са депутатите. Основа за химна е френска ария, написана през 1880 година

Няма корекция във френската версия на химна, защото стиховете са изцяло разнообразни.

Законопроектът е импортиран още през 2016 година от либералите, само че към този момент е утвърден от всички депутати.

Това става 17 години, откакто фондацията „ The Famous Five” поде битката за полово неутрални стихове на канадския химн.

„ Най-накрая всички канадци са включени в химна ни”, съобщи Франсис Райт, която е създател на „ The Famous Five”. Тя си спомни момента, дал начало на акцията през 1997 година, когато професор от Университета в Калгари я попитал по време на събитие „ Защо пеете сексистки химн?” Тогава Райт за пръв път се замисля, че дамите не са включени в химна. Четири години по-късно фондацията внася петиция в Народното събрание с искане държавното управление да промени текста.

След горещи диспути и обструкции от страна на консерваторите, Сенатът организира финалното гласоподаване за полово неутрални стихове.

За да влезе в деяние законът би трябвало да получи официално кралско единодушие. Поправката беше предсмъртното предпочитание на демократичния народен представител Морил Беланже, който показа законопроекта преди две години. Нормативният акт беше признат бързо от Долната камара, само че се забави 18 месеца в Сената.

Процедурата беше задействана от самостоятелния сенатор Франсис Ланкин без доста звук, тъй че за консерваторите не остана време да провокират спор. Торите заподозряха скрит план за заглушаване на другите отзиви и се припомниха, че имат силата да забавят законопроектите на либералите, в това число този за легализирането на марихуаната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР