Канадският режисьор Жан Марк Вале е починал внезапно на 58-годишна

...
Канадският режисьор Жан Марк Вале е починал внезапно на 58-годишна
Коментари Харесай

Жан-Марк Вале, режисьорът на „Големи, малки лъжи“, почина на 58 г.

Канадският режисьор Жан Марк Вале е умрял ненадейно на 58-годишна възраст, оповестява Deadline. Той беше също сценарист и продуцент, чийто филми са печелили „ Оскари “, Златни глобуси “ и награди „ Еми “

Според Deadline Жан Марк Вале е умрял неочаквано в хижата си в покрайнините на Квебек Сити, а фамилията и околните му са в потрес.

Родом от Монреал, Вале стартира да прави късометражни филми и скоро се насочва към игралното кино. Пробивът му идва през 2005 година с драмедията  C.R.A.Z.Y., която печели четири награди Genie в Канада, в това число най-хубав филм, най-хубав сюжет и най-хубав режисьор за Вале.  

Най-големият триумф на режисьора е „ Клубът на купувачите от Далас “. Драмата по истинска история е високо оценена от критиците и е отличена с редица номинации и награди. Сред тях са шест номинации за „ Оскар (за Най-добър филм, артист, поддържащ артист, оригинален сюжет и други), като Матю Макконъхи и Джаред Лето спечелиха оскарите. Вале получи номинация за „ Оскар “ за най-хубав кино монтаж под псевдонима  Джон МакМърфи.

През 2014 година филмът на Вале от 2014 година „ Моето премеждие в дивото “ носи още две номинации за „ Оскар “ за изпълнителката на основната роля Рийз Уидърспун и Лора Дърн (подддържаща роля).

Режисираният от него криминален драматичен минисериал „ Големи дребни неистини “ на HBO победи през 2017 година с осем награди  „ Еми “ и шест „ Златен глобус “ и доста други. Минисериалът на HBO „ Отворени рани “ (2018 г.) стана последният приключен план на канадския режисьор. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР