Канадският премиер Джъстин Трюдо се озова в неприятна ситуация, след

Канадският премиер Джъстин Трюдо се озова в неприятна ситуация, след ...

Джъстин Трюдо като Аладин: Расистки проблем вълнува Канада.


Канадският премиер Джъстин Трюдо се озова в неприятна ситуация, след като негова снимка с почернено лице от парти се появи в мрежата.

Проблемът е, че той е бил маскиран, а лицето и ръцете му са покрити с тъмна боя, за да изглежда като чернокож.

Снимката е публикувана от списание "Time" и датира от 2001 г. Тогава 29-годишният Трюдо е бил учител в Академия "West Point Grey".

Скандалният кадър се появява в доста напрегнат за Трюдо момент, тъй като следващият месец в Канада предстоят избори, пише Guardian.

"Искрено се извинявам", коментира Трюдо, след като снимката беше публикувана. "Дълбоко съжалявам за снимката. Искрено съжалявам, че го направих, трябваше да знам по-добре", заяви Трюдо.

Той допълва, че в озни момент не е смятал, че действията му са растистки, но вече осъзнава, че това е така.

Трюдо не коментира дали обмисля да подаде оставка.

Канадският премиер обяснява, че през 2001 г., когато е бил учител във Ванкувър, е присъствал на гала вечер за края на годината с тема "Арабски нощи". "Облякох се в костюм на Аладин и сложих грим. Не трябваше да го правя. Трябваше да знам по-добре", обясни Трюдо.

Политическите му опоненти се възползваха от случая веднага да разкритикуват Трюдо, осъждайки снимката.

Консервативният лидер Андрю Шиър заяви, че е "изключително шокиран и разочарован" от действията на премиера и го заклейми като "негоден" да управлява Канада.

"Беше расистко през 2001 г., расистко е и сега", казва той.

Самият Трюдо, запитан дали според него трябва да остане начело на страната, заяви: "Ще помоля канадците да ми простят за това, което направих".
По публикацията работи: Боряна Павлова

Източник: dnes.bg