Канадският премиер Джъстин Трюдо постави началото на срещата на върха

...
Канадският премиер Джъстин Трюдо постави началото на срещата на върха
Коментари Харесай

Трюдо и Туск поставиха началото на срещата на върха между ЕС и Канада

Канадският министър председател Джъстин Трюдо сложи началото на срещата на върха ЕС-Канада , като приветства напредъка, който съгласно него съставлява съглашението за свободна търговия СЕТА. Председателят на Европейският съвет Доналд Туск пък съобщи, че Отава е към този момент най-близкият трансатлантически сътрудник на Европейски Съюз , съобщи Агенция Франс Прес.
 
Срещата на върха ЕС-Канада завършва по-късно през днешния ден, откакто Трюдо организира диалози с европейските водачи, измежду които еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом . Темите СЕТА, околната среда, битката с климатичните промени, партньорството за океаните ще бъдат в дневния ред на полемиките. Лидерите ще разискват също и промяната на Световната комерсиална организация , както и настоящи интернационалните тематики.

Споразумението СЕТА влезе краткотрайно в действие през септември 2017 година и износът от Европейски Съюз към Канада скочи с 15%, напомня европейски представител. Канадският импорт към Европейски Съюз пък се е нараснал с 8%. Договорът е утвърден от 13 страни членки на Европейски Съюз и от Канада , само че е оспорван в няколко страни, измежду които Франция.

" СЕТА се простира оттатък намаляването на митническите бариери и оттатък новите пазари. Със СЕТА ние вършим търговия по един друг метод ", посочи Трюдо при започване на 17-ата среща на върха ЕС-Канада. Той похвали с ътрудничеството сред Отава и Брюксел и сподели, че то е образец за света. " Заедно ние се борихме за свободата за всички и за правата на всеки, дружно ние избрахме отварянето вместо отдръпването, съдействието вместо изолацията ", сподели Трюдо.-->

" Пред провокациите, пред които е изправен светът, било то оспорването на мултилатерализма или на правните правила, или пред възхода на популизма, ние работихме дружно като солидни съдружници " , сподели Трюдо и отдаде респект на Туск, който напуща поста си в края на годината.

В миг, в който връзките на Съединени американски щати и с Европейски Съюз минават " през зона на турболенции " , откогато в Белия дом пристигна Доналд Тръмп, Туск съобщи, че Канада е " станала най-близкия трансатлантически сътрудник на Европейски Съюз " и добави, че могат да разчитат един на различен във всички обстановки. Туск приветства и възобновения ангажимент на Канада в редица сфери през последните четири години. " Канада се завърна в интернационалната политика с доста жанр ", сподели Туск 100 дни преди парламентарните избори, на които Трюдо ще се бори за преизбиране.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР