Канадският премиер Джъстин Трюдо обсъди вчера с кубинския президент Мигел

...
Канадският премиер Джъстин Трюдо обсъди вчера с кубинския президент Мигел
Коментари Харесай

Джъстин Трюдо разговаря с кубинския президент

Канадският министър председател Джъстин Трюдо разиска през вчерашния ден с кубинския президент Мигел Диас-Канел обстановката във Венецуела, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Агенция Франс Прес.

Трюдо обърна внимание на опцията за взаимна работа за намирането на спокойно решение на рецесията във Венецуела, заяви офисът на канадския министър-председател. Говорейки от името на Групата от Лима, в която членуват десетина страни от Латинска Америка и Канада, Джъстин Трюдо акцентира, че в полза на тези страни е във Венецуела да бъдат създадени свободни и почтени избори, като бъде спазена венецуелската конституция. Трюдо изрази още веднъж безпокойството си във връзка със страданията на венецуелския народ, се споделя в изказването.

Двамата водачи разискаха двустранните връзки сред Канада и Куба, които се базират на взаимното почитание и желанието за продължение на съдействието по въпросите, които съставляват общ интерес. Страните членки на Групата от Лима, които признават венецуелския опозиционен водач Хуан Гуайдо за краткотраен президент на Венецуела, приканиха през вчерашния ден Куба и Международната контактна група за Венецуела да вземат участие в опитите за намиране на решение на политическата рецесия във Венецуела и, по-конкретно, да вземат участие в изключителна среща на равнище министри в столицата на Перу Лима.

Германия, Франция, Италия, Холандия, Португалия, Испания, Швеция и Англия, Боливия, Еквадор, Уругвай и Коста Рика са членовете на Международната контактна група за Венецуела, която предлага в южноамериканската страна да бъдат създадени свободни избори, откакто бъде контрактувано решение на рецесията.

Джъстин Трюдо и Мигел Диас-Канел разискаха и решението на Съединените щати за цялостното задействане на закона Хелмс-Бъртън, според който в Съединени американски щати ще могат да се гледат правосъдни каузи против сдружения, ползващи парцели, които са били отнети през 60-те години на 20 век в Куба от кубинци с американско поданство и други американски жители.

"Премиерът изложи още веднъж позицията на Канада, съгласно която екстериториалното използване от страна на Съединените щати на едностранни ограничения, свързани с Куба, опонира на интернационалното право. Канада ще пази ползите на канадците, които търгуват и вършат законни вложения в Куба ", гласи изказването на офиса на Трюдо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР