Канадският премиер Джъстин Трюдо каза за първи път в излъчено

...
Канадският премиер Джъстин Трюдо каза за първи път в излъчено
Коментари Харесай

Трюдо: Търсим начин да анулираме сделка с Рияд за бронирани автомобили за милиарди долари

Канадският министър председател Джъстин Трюдо сподели за първи път в излъчено нощес изявление, че демократичното му държавно управление търси метод да излезе от оръжейна договорка със Саудитска Арабия на стойност милиарди долари, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Коментарът е явна смяна в тона на Трюдо, който по-рано споделяше, че ще има големи санкции, в случай че Канада се откаже от договорката на стойност 15 милиарда канадски $ (9,9 милиарда евро) за доставка на бронирани коли, създадени от канадското поделение на Дженерал дайнамикс (General Dynamics), предава Българска телеграфна агенция.

Миналия месец Трюдо сподели, че Канада може да спре краткотрайно съответните разрешителни за експорт, в случай че откри, че оръжията се употребяват погрешно.

Занимаваме се разрешителните за експорт, с цел да опитаме и забележим, дали има метод да не изнасяме повече тези коли за Саудитска Арабия, уточни той пред Си Ти Ви. Канадският министър председател не даде повече детайлности.

Политически съперници, мотивирайки се с убийството на саудитския публицист и опозиционер Джамал Хашоги и с присъединяване на Саудитска Арабия във войната в Йемен, упорстват Трюдо да приключи договорката, контрактувана от предходното консервативно държавно управление.

Отношенията сред Отава и Рияд са напрегнати след дипломатически спор за човешките права по-рано тази година. Отава показва, че се съветва със съдружниците си какви стъпки да бъдат подхванати, откакто Хашоги бе погубен в саудитското консулство в Истанбул.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР