Канадският премиер Джъстин Трюдо говори по телефона с американския президент

...
Канадският премиер Джъстин Трюдо говори по телефона с американския президент
Коментари Харесай

Трюдо настоял пред Тръмп да изключи за постоянно Канада от новите мита

Канадският министър председател Джъстин Трюдо приказва по телефона с американския президент Доналд Тръмп, с цел да упорства Канада да бъде изключена от страните, за които ще важат американските мита върху алуминия и стоманата. Това беше и първият диалог на двамата държавни водачи, откогато предходната седмица Тръмп разгласи желанието си да вкара цени върху вноса на стоманени и алуминиеви артикули в Съединени американски щати, показва БГНЕС.
От публикуваното от Отава официално съобщение излиза наяве, че Трюдо е " подчертал нуждата от запазването на двете взаимноизгодни вериги за доставка, защото те имат голямо решение за работните места и бизнеса от двете страни на границата ". В известието се показва още, че министърът на външните работи на Канада Кристия Фрийланд ще посети Вашингтон в границите на идващите три дни, с цел да " насърчи също напъните на Канада да резервира търговията отворена, обективна и без бариери, в името на хората от двете страни на границата ". В Съединени американски щати тя ще се срещне с комерсиалния представител на страната Робърт Лайтизър, министъра на търговията Уилбър Рос и разнообразни конгресмени.
Канада е най-големият вносител на стомана за Съединени американски щати през предходната година, следвана от Бразилия, Южна Корея, Русия, Мексико, Япония и Германия. Северната съседка на Съединени американски щати е и най-големият експортьор на алуминий, следвана от Китай, Русия и Обединените арабски емирства.
Когато Тръмп разгласи предходната седмица въвеждането на 10% мито върху вноса на алуминий и 25% върху стоманата, той увери, че Канада и Мексико биха могли да бъдат освободени за непрекъснато от обмитяването, само че единствено в случай че предоговарянето на Северноамериканското съглашение за свободна търговия (НАФТА) бъде сполучливо. И Мексико, и Канада обаче отхвърлиха направеното от Тръмп обвързване на митата с водените договаряния за НАФТА.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР