Канадският министър на външните работи Кристия Фрийланд заяви, че втори

...
Канадският министър на външните работи Кристия Фрийланд заяви, че втори
Коментари Харесай

Китай почна да задържа канадци след ареста на финансовия директор на Huawei

Канадският министър на външните работи Кристия Фрийланд съобщи, че втори канадски жител е бил разпитван от китайските управляващи, като добави, че към този момент не могат да се свържат с него.
" Канадски жител се свърза с нас, тъй като е бил разпитан от китайските управляващи. Той ни предизвести, че няма да успеем да се свържем с него. Работим интензивно, с цел да определим къде се намира ", сподели Фриланд в отговор на въпрос заложен на конференция в Отава, съобщи БГНЕС.
Канада удостовери във вторник (11 декември) ареста в Китай на различен канадец, Майкъл Ковриг, някогашен посланик. Пекин публично осведоми Отава за ареста по факс в сряда сутринта, сподели Фрийланд. " Канада е доста загрижена за задържането на Ковриг и беседва непосредствено с китайски управляващи ", добави тя.
Китай заплаши Канада с ответни дейности поради ареста на основния финансов шеф на Huawei Мън Уанджоу по молба на Съединените щати на 1 декември във Ванкувър. Мън Уанджоу е била освободена под гаранция в очакване процедурата за екстрадиция в Съединени американски щати. Тя е обвинена в съучастничество за заобикаляне на наложените от Съединени американски щати наказания против Иран.
" Нашите сътрудници не би трябвало да се стремят да политизират процеса на изгонване или да го употребяват за цели, разнообразни от търсенето на правораздаване. Мън Уанджоу беше арестувана от канадските правоохранителни органи според съществуващия сред Канада и Съединени американски щати контракт за екстрадиция. В това дело няма политика ", разяснява ръководителят на канадската дипломация. Фрийланд акцентира, че Канада и Съединени американски щати са правови страни и затова нашите сътрудници по контракта за екстрадиция не би трябвало да се пробват да политизират юридическия развой.
Фрийланд съобщи, че към този момент е разискала обстановката с държавния секретар Майк Помпео. В диалога си с него, Фриланд е подчертала, че " Канада е правова страна, която постоянно следва ясно закона ". Тя добави, че Отава поддържа непрекъснат контакт и с китайската страна, по-конкретно с китайския дипломат в Канада.
По-рано американският президент Доналд Тръмп съобщи, че може да не намеси в делото против Huawei, в случай че това послужи на националните ползи на Съединени американски щати и може да помогне за сключването на комерсиална договорка с Китай.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР